România intenționează să extindă una dintre rutele cheie de transport al cerealelor din Ucraina către portul Constanța, în condițiile în care întreruperea de către Rusia a acordului privind cerealele și activitatea navelor sale în Marea Neagră sporește riscurile pentru comerțul mondial cu alimente.
Potrivit Bloomberg, România a facilitat deja tranzitul a peste 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, aproximativ jumătate din cele 41 de milioane de tone expediate prin așa-numitele „rute de solidaritate” de la începutul invaziei rusești la scară largă. „România poate acum să deschidă noi puncte de control cu Ucraina, să mărească personalul la punctele de control existente și să angajeze armata pentru a accelera tranzitul navelor prin canalele Dunării”, scrie agenția, citându-l pe ministrul român de Externe, Luminița Odobescu. Publicația amintește că eșecul acordului privind cerealele din Marea Neagră a generat îngrijorări cu privire la securitatea alimentară în Africa, unde aproximativ jumătate dintre țări importă mai mult de o treime din grâul lor din Ucraina și Rusia, și a sporit presiunea asupra rutelor existente de aprovizionare cu cereale create de Uniunea Europeană. Portul românesc Constanța, cel mai mare port la Marea Neagră din UE, este în prezent opțiunea preferată de companiile ucrainene, datorită proximității și costurilor mai mici. Cu toate acestea, având în vedere că România însăși este un mare exportator de cereale, riscul de congestionare este în creștere atât în porturi, cât și pe rutele terestre. Există deja cozi kilometrice de camioane la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și zeci de nave pe Dunăre.
„În ciuda tuturor acestor lucruri, România a mărit capacitatea portului Constanța, a modernizat și redeschis legătura feroviară cu Ucraina, care fusese închisă anterior, și lucrează pentru a atrage piloții atât de necesari pentru a ghida navele prin Canalul Sulina pentru a ajunge în porturile ucrainene de pe fluviu”, scrie agenția.
De luna viitoare, numărul piloților de pe albia fluvială din România va crește treptat de la aproximativ 40 la 60, cu implicarea marinei militare a țării. Astfel, capacitatea canalului va crește cu 50 la sută.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com