Prăznuirea lui Ștefan cel Mare și Sfânt (stil vechi): Crasna

16 7 C 3a

În orășelul Crasna, situat în vecinătatea Mănăstirii Putna, dar pe cealaltă parte a frontierei, a apărut a patra biserică. Ea are hramul Ștefan cel Mare și Sfânt și a fost sfințită la 15 iulie, în ziua când pe stil vechi este prăznuit Ștefan cel Mare și Sfânt, patronul noului locaș de închinare din pitoreasca Crasnă și la poalele Carpaților veșnic verzi.

16 7 C 2

Biserica a fost construită din inițiativa părintelui Ilie, care va păstori aici. El, crăsnean de origine, a slujit altarul în regiunea Odesa. Dar în aceste vremuri de grea încercare a revenit la baștină, la ai săi. Și a visat să fie la Crasna natală o astfel de biserică. După arhitectură, ea ne amintește de bisericile înălțate de Ștefan cel Mare după fiecare bătălie victorioasă. Slujba de sfințire a acestei biserici a fost oficiată de un sobor de preoți – din partea Episcopiei Cernăuțiului și Bucovinei a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cu participarea protopopului de Storojineț, Vasile Covalciuc, precum și a oaspeților din România și Basarabia. În predici s-a menționat că Ștefan cel Mare și Sfânt a avut succes pe câmpul de luptă și de apărare a Moldovei  de năvălitori atât iscusinței militare, cât și credinței sale profunde în Dumnezeu. Enoriașii din Crasna, care se vor închina  în fața altarului din noua biserică, ce-l are ca patron pe legendarul voievod, sunt și ei fermi în credință, lucru menționat de fețe bisericești din Basarabia. I-a felicitat pe locuitorii din Crasna cu prilejul acestui eveniment istoric pentru comuna lor reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Nicolae Dan Constantin.

16 7 C 1

Când la Crasna vor bate clopotele la Biserica Ștefan Cel Mare și Sfânt, dangătul lor se va auzi și peste munți, la Mănăstirea Putna, unde își doarme somnul de veci ocrotitorul Moldovei și al Ortodoxiei, „atletul lui Hristos”.

16 7 C 4

16 7 C5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий