Prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate la frontieră. Proiect comun implementat de  Jandarmeria română și Garda Națională ucraineană (video)

890_450_5e6168c0e0e2b

Joi, 5 martie, în orașul Ivano-Frankivsk s-a desfășurat activitatea de deschidere a unui  proiect finanțat prin programul  european „Consolidarea capacității instituționale și tehnice de a interveni în sprijinul structurilor specializate care luptă împotriva crimei organizate”, proiect în cadrul căruia Garda Națională a Ucrainei are calitatea de lider de proiect, iar Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava are calitatea de partener.

Cooperarea se derulează în cadrul unui program de consolidare a capacității instituționale și tehnice de susținere a structurilor specializate în combaterea criminalității organizate, anunță serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

„La Ivano-Frankivsk reprezentanții Gărzii Naționale a Ucrainei și ai Jandarmeriei României au prezentat unul dintre cele patru proiecte care vizează îmbunătățirea eficacității unităților în lupta comună împotriva criminalității transfrontaliere și creșterea nivelului de încredere a populației din zonele de frontieră”, se menționează în  comunicat.

La ceremonia de deschidere a proiectului au participat ofițeri ai Direcției principale Teritoriale de Vest, comandanții Unității Militare 1241, reprezentanți ai Administrației Regionale de Stat Ivano-Frankivsk și ai Poliției locale. Delegația română a inclus reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi din județul Suceava, conduși de inspectorul șef, locotenent-colonelul Mihai Marian Lungu.

Participanții la eveniment s-au familiarizat reciproc cu activitățile și capacitățile unităților, sarcinile și caracteristicile serviciului în regiunile de frontieră de ambele părți. Potrivit comandantului unității militare  1241, colonelul Roman Naumenko, cooperarea cu colegii români va permite aplicarea celor mai bune practici și achiziționarea de echipamente militare specifice.

„Acest lucru ne va permite să îndeplinim sarcinile de asigurare a securității populației locale și a turiștilor. Dar scopul principal  constă în stabilirea cooperării cu partenerii noștri din România în zona de frontieră și acțiunile comune în cazul creșterii nivelului infracțional și a altor situații de urgență ce intră în limitele competențelor Gărzii Naționale a Ucrainei și a Jandarmeriei României”, a spus colonelul Roman Naumenko.

O contribuție importantă pentru îndeplinirea obiectivului proiectului o reprezintă achiziționarea de echipamente specifice. Acestea se împart pe mai multe categorii: echipamente de protecție, echipamente de comunicații, echipamente de ghidare pe teren și vehicole specializate. Aceste achiziții vor spori nu numai capacitățile operaționale ale personalului, dar și siguranța misiunilor și vor crește încrederea în sine a grupurilor țintă în desfășurarea misiunilor de ordine publică.

„Principalul nostru obiectiv este securitatea cetățenilor și protejarea resurselor naturale ale țării, așa că vom face tot ce ne stă în puteri. Aceste proiecte vor permite dezvoltarea instituțiilor noastre. Sunt sigur că acesta este doar începutul cooperării dintre regiunile noastre și  structurile  de aplicare a legii», a spus Mihai Marian Lungu, inspector șef al Jandarmeriei din județul Suceava.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий