Momentul aniversar – împlinirea a 130 de ani de la înființarea Consulatului Regal al României la Cernăuți (1892) și 25 de ani de la înființarea Consulatului General al României în vechea capitală a Bucovinei (1997) – a fost încununat prin scrierea și editarea unei cărți de zile mari, întitulată „Un Consulat Regal la Cernăuți…”. Este munca efectuată în această perioadă destul de complicată (pe timp de război, după cum a recunoscut doamna Consul General, Irina-Loredana Stănculescu) de către un colectiv de autori, format din doi diplomați și doi scriitori: Irina-Loredana Stănculescu, Consul General, Florin Stan, doctor în istorie, Maria Toacă-Andrieș și Ștefan Hostiuc. Volumul cu un aspect poligrafic excelent a fost pregătit pentru tipar de Editura „PRO Universitaria” din București și lansat la Palatul Național al Românilor din Cernăuți la 16 decembrie. După cum remarcă în prefață Consulul General, Irina-Loredana Stănculescu, „dedicat cunoașterii celor mai importante repere istorice ale Consulatului Regal al României la Cernăuți, înființat în anul 1892, volumul de față cuprinde, de asemenea, aspecte legate de funcționarea actualului consulat în 2022, împlinindu-se 25 de ani de la decizia autorităților de la București de a deschide acest oficiu consular. Ne-am făcut o datorie de onoare și recunoștință față de înaintași de a reda reperele uneia dintre cele mai importante misiuni diplomatice românești din vecinătatea țării”.
Diplomatul Laurențiu Ciocan a ținut să menționeze că această carte „de plină istorie a diplomației românești” este necesară pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți în planul menținerii identității naționale.
Istoricul și diplomatul Florin Stan, care a cercetat documentele de la Arhiva Ministerului de Externe al României, a accentuat că cei aproape 50 de ani de diplomație românească la Cernăuți (ai Consulatului Regal și Consulatului actual) au fost în slujba comunității românești din ținut. Domnul Florin Stan aduce mulțumiri cunoscutului arhivist cernăuțean, Dragoș Olaru, care a oferit informații importante despre contextul istoric al evoluției istorice a Consulatului Regal, precum și despre ultimul consul român la Cernăuți din perioada stăpânirii austriece, Gheorghe D. Gallin.
În regim de videoconferință a fost prezent la lansarea de carte de la Cernăuți mecenatul român, Virgil Profeanu, cel care a contribuit la repararea localului Palatului Național al Românilor, iar acum – la editarea volumului „Un Consulat Regal la Cernăuți…”.
Doamna Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, a făcut o paralelă între activitatea Consulatului Regal din perioada austriacă și a actualului Consulat General al României la Cernăuți din Ucraina independentă. Ambele consulate au găsit aici o comunitate românească puternică, s-au confruntat cu aceleași probleme referitoare la starea limbii române, și-au îndeplinit misiunea cu multă înțelepciune. Volumul „Un Consulat Regal la Cernăuţi…” conţine date importante şi mai puţin cunoscute până în prezent despre Dieta Bucovinei.
Titulara Catedrei de Filologie Română şi Clasică, Felicia Vrânceanu, a accentuat că volumul respectiv confirmă tradiţia diplomatică română. Ca lingvist, doamna Felicia Vrânceanu a apreciat specificul limbii diplomatice a documentelor, incluse în carte.
Prin legătura video a adresat un mesaj de felicitare fostul colaborator al Consulatului General al României la Cernăuţi, Edmond Neagoe. El a opinat că această carte-document poate fi completată numai de istorie.
Scriitorii Ştefan Hostiuc şi Maria Toacă şi-au împărtăşit impresiile despre munca la această carte, unde specificul textului diplomatic impune anumite reguli.
În ansamblu, după cum a remarcat Consulul General, Irina-Loredana Stănculescu, munca la acest volum a fost „un prilej ideal de evocare şi valorificare a moştenirii diplomaţiei române moderne şi contemporane”.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com