Primăvara i-a scos pe agricultori în câmp cu o lună mai devreme. Ce vor avea de câștigat?

6683ffaa0d4c0f4907711e0c7af6fb72

Primăvara curentă s-a dovedit a fi timpurie, prin urmare lucrările agricole au început cu o lună mai devreme. Cunoscând caracterul lunii martie, nu pot fi excluse unele riscuri, care pot fi cauzate de scăderea bruscă a valorilor termice. Aceasta înseamnă anumite pierderi din viitoarea recoltă. În caz că nu vor fi asemenea cazuri de forță majoră, semănatul timpuriu le va permite plantelor să primească și să păstreze cantitatea necesară de umiditate. Reieșind din pronosticurile făcute, iar ele într-o anumită măsură se adeveresc, primăvara va fi nu numai timpurie, dar și secetoasă. În asemenea condiții de la agricultori se cere să efectueze lucrările în câmp cât mai operativ și calitativ.

Deoarece iarna care s-a încheiat mai devreme a fost moale, fără geruri aspre, starea semănăturilor cerealierelor de toamnă este bună, poate cea mai bună în ultimii cinci ani. În opinia analiștilor, condițiile meteorologice și starea semănăturilor sunt un argument că recolta de cereale de toamnă poate fi la nivelul indicelor din anul trecut. La rândul său, primăvara timpurie creează premize pentru sporirea recoltei în actualul sezon.

Regiunea Cernăuți se numără printre primele șapte regiuni din țară, unde se desfășoară deja campania agricolă de primăvară. În unele raioane ale regiunii noastre semănatul culturilor cerealiere de primăvară au început în decada a treia a lunii februarie. Masivul cerealier de toamnă din regiune ocupă o suprafață de 69,3 mii hectare – 54,7 mii hectare revin grâului și orzului de toamnă, iar 14,3 mii hectare – rapiței de toamnă. Plantele au iernat bine, în momentul de față 95 la sută din semănături se află în stare bună și satisfăcătoare. Aproape pe două treimi din masivul culturilor cerealiere de toamnă au fost administrate îngrășăminte minerale pentru întreținerea și stimularea dezvoltării plantelor. Această operație agrochimică a fost efectuată pe 86 la sută din suprafața însămânțată cu rapiță de toamnă.

Dar cum decurge campania agricolă de primăvară în unul dintre principalele raioane „cerealiere” ale regiunii – Noua Suliță?

– La ora actuală avem însămânțate circa 400 hectare cu orz de primăvară, fără a lua în calcul masivele pe care le însămânțează cu această cultură gospodarii individuali, spune Anatolie Andrițchi, șeful Direcției pentru dezvoltarea agroindustrială a Administrației Raionale de Stat. Concomitent sunt administrate îngrășăminte minerale. Această operație a fost efectuată pe 85 la sută din suprafața prevăzută. Masivul cerealier de toamnă ocupă o suprafață de 4.637 hectare și semănăturile sunt în stare bună. Nu este nevoie de însămânțări repetate. Mai slab a iernat rapița de toamnă, care ocupă în raion o suprafață de 549 hectare.

Acum fermierii decid singuri: să cultive numai cerealiere de toamnă sau și cerealiere de primăvară. Se conduc după eficiența acestor culturi și posibilitățile de care dispun ei înșiși. Fermierul Ilie Bezușco din Oprișeni, raionul Hliboca, nu planifică să cultive cerealiere de primăvară.

– Contez numai pe grâu, orz și rapiță de toamnă, afirmă gospodarul. Semănăturile au iernat bine și pregătim patul germinativ pentru semănatul soii și porumbului. Pe masivul cerealier de toamnă am administrat îngrășăminte minerale. După calculele mele, recolta poate fi de 45 centnere la hectar, ceea ce nu este rău deloc. Noi, agricultorii, am dori un ajutor mai mare din partea statului. Iată, anul trecut am primit 18 mii grivne. Desigur, e puțin, dar și acest puțin prinde bine.

Întreprinderea agricolă „Spicușorul-2” arendează terenuri arabile din raioanele Herța, Noua Suliță și Hliboca. Potrivit agronomului Vadim Bilic, gospodăria dispune de un masiv de 1.100 hectare de grâu de toamnă și 625 hectare de rapiță de toamnă.

– Am reușit să tratăm semănăturile cu îngrășăminte minerale. Le-am administrat pe întreaga suprafață, dar nu în măsura necesară pentru plante, totul depinde de posibilitățile noastre economice, constată domnul Vadim Bilic. Prețurile la îngrășăminte sunt mari, ele au crescut odată cu cursul dolarului. Acum dolarul a scăzut puțin, iar prețurile au rămas pe loc. Suntem nevoiţi să cheltuim mai puțin, dar să asigurăm o eficiență cât de cât normală. Unii afirmă că deoarece țara se pregătește de alegeri, aceasta poate influența asupra situației din agricultură. Nu fac politică, însă consider că ajutorul din partea statului acordat agricultorilor trebuie să fie substanțial, indiferent cine va fi președinte.

Добавить комментарий