Istoricul zilei: 8 octombrie
La 8 octombrie 2008, la vârsta de 96 de ani, a decedat medicul şi savantul american de origine română, George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 1974.
Viitorul laureat Nobel s-a născut la Iași în 1912, într-o familie de profesori. În 1923 George Emil Palade se stabilește în Buzău, își continuă studiile la Liceul „B. P. Haşdeu”. În 1930 s-a înmatriculat la Facultatea de Medicină a Universității din București, pe care a absolvit-o în 1940, obținând titlul de doctor în medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942-1945, George Emil Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române. După război s-a căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, şi împreună cu soţia a plecat în SUA, unde a fost angajat la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de știință care i-a devenit mentor. Claude l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în departamentul de patologie celulară. George Palade a realizat importanța excepțională a microscopiei electronice și a biochimiei în studiile de citologie. Cum nu era biochimist, a inițiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Împreună au combinat metodele de fracționare a celulei cu microscopie electronică, producând componenți celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracțiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organite subcelulare ca un component major producător de energie.
În 1974 doctorul George Emil Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne. George Emil Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1989 devine membru de onoare al Academiei româno-americane de arte și științe (ARA) la Universitatea din California. La 12 martie 1986, Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, i-a conferit Medalia națională pentru Știință pentru „descoperirea fundamentală” a unei serii esențiale de structuri complexe cu înaltă organizare prezente în toate celulele biologice.
În 2007, Președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Colan.
Vestiţi savanţi din lume îl consideră pe George Emil Palade un adevărat pionier al biologiei celulare.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com