Septembrie, lună darnică şi frumoasă, are în cununa sa fermecătoare şi o sărbătoare pentru întreaga societate – începutul anului şcolar, careul primului sunet, Ziua cunoştinţelor…
E în firea omului să ţină minte pentru toată viaţa primul sunt în prima zi de şcoală în clasa întâi şi, desigur, ultimul sunet în ultima zi de şcoală, în pragul vieţii de sine stă- tătoare.
1 septembrie din anul curent a fost deosebit pentru actualii elevi din clasa întâi, care vor fi instruiţi de prima lor învăţătoare, Valeria Ţâganesco, Primul clopoţel a fost ca o urare deosebită şi pentru actualii elevi din clasa a IX-a, care au început ultimul lor an de învăţământ în Şcoala natală din suburbia Roşa Stânca. Ei s-au prezentat la careu, însoţiţi de diriginta, Oxana Harâc.
Şcoala de cultură generală de gradele I-II nr. 17, cu istoria ei de peste o sută de ani, este şi o „casă mare” pentru toţi românii din suburbie. Aici se păstrează cu sfinţenie cultura şi tradiţiile neamului nostru.
Directoarea şcolii, doamna Ludmila Puşcariova, a subliniat: „Pentru mine, ca şi pentru toţi cei prezenţi aici, şcoala de la Roşa Stânca înseamnă foarte mult. Iată, împreună cu colegii – profesorii şi personalul tehnic – ne-am străduit să ne împodobim şcoala, ca fiecare să se simtă bine în ea. Este o muncă în echipă, care a dat rezultate bune, pentru că nu zidurile unei şcoli contează, ci spiritul şi atmosfera ce domnesc în ea”.
În numele pedagogilor, elevilor şi părinţilor acestora, doamna directoare a exprimat recunoştinţă tuturor acelora, care au muncit la repararea şcolii. S-au realizat toate acestea graţie susţinerii din partea Secţiei orăşeneşti de învăţământ, îndeosebi a domnului S. Martyniuk, firmei „Perlit”, director V. Melniciuk, deputatului în Consiliul Orăşenesc, Andrei Muntean. Programul artistic al sărbătorii, prezentat de Alexandru Costiuc şi Anastasia Cerchez, a fost asigurat de profesoara de muzică, Elvira Maraşciuc.
Valentina MARAŞCIUC,
profesoară de limba română
la Şcoala medie incompletă nr. 17 din Cernăuţi