Rada Supremă a Ucrainei a adoptat proiectul de lege nr. 9332, care prevede prelungirea cu un an — până la 1 septembrie 2024 — trecerea la predarea în limba ucraineană pentru școlile minorităților naționale din Ucraina care obţin studii într-una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Această decizie a fost susţinută de 262 de deputați, a comunicat parlamentarul Iaroslav Jelezniak. Potrivit modificărilor făcute la Legea educației, persoanele aparținând minorităților naționale din Ucraina, care vorbesc limbi care sunt considerate limbi oficiale ale Uniunii Europene și care au început să primească educație secundară generală înainte de 1 septembrie 2018 în limba minorității lor naționale, își pot continua educația în conformitate cu regulile actuale până la intrarea în vigoare a legii.
Conform noii legi, cu o creștere treptată, aceștia vor studia mai multe materii în limba ucraineană, dar nu înainte de 1 septembrie 2024, și nu înainte de 1 septembrie 2023, așa cum s-a stabilit anterior.
Problema predării în limba ucraineană în școli este deosebit de acută pentru maghiari. De mai mulți ani, autoritățile ungare acuză Ucraina că nu ar respecta drepturile minorităților naționale. În special, este vorba despre chestiuni legate de educație și limbă. În februarie 2023, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat că țara sa încearcă să le redea maghiarilor din Ucraina drepturile pe care le aveau în 2014. Adică să poată studia în limba maghiară până la universitate, să poată absolvi în limba lor maternă. Dar legea ucraineană privind educația, adoptată în 2017, prevede extinderea predării limbii ucrainene în școlile publice, inclusiv în cele în care predarea se face parțial în limbile minorităților.
Ungaria este revoltată că Ucraina ar restricționa drepturile educaționale ale etnicilor maghiari, încât a început să blocheze ajutorul UE și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com