Profesorii maghiari regiunea Transcarpatia solicită păstrarea instituţiilor de învăţământ cu predare în limba maghiară la toate nivelurile, a anunţat Ildikó Orosz, preşedintele Asociaţiei Maghiare a Pedagogilor din regiunea Transcarpatia (KMPSZ) la cea de a 26-a adunare generală a organizaţiei, care a avut loc sâmbătă în orașul Beregove, relatează hirek.ma.
Orosz a anunţat că scopul suprem este păstrarea învăţământului în limba maghiară în regiunea Transcarpatia.
„Ţinem neapărat să existe pentru toate treptele din învăţământ instituţii cu predare în limba maghiară”, a subliniat aceasta.
Orosz a mulţumit corpului profesoral maghiar din regiunea Transcarpatia, bisericilor istorice, organizaţiilor maghiare din Ucraina pentru lupta dusă în interesul modificării articolului 7 din noua Lege a învăţământului care îngrădeşte în mod dramatic drepturile minorităţilor.
Specialistul a spus că mass-media centrală duce de trei ani o campanie de provocare împotriva comunităţii maghiare. În opinia sa, profanarea repetată a simbolurilor naţionale şi a monumentelor maghiare, marşurile naţionaliste de intimidare organizate la Ujgorod şi Beregove nu au fost acţiuni întâmplătoare, ci provocări premeditate cu scopul de a învrăjbi comunităţile naţionale care convieţuiesc paşnic în regiunea Transcarpatia.
Preşedintele Asociaţiei Maghiare a Pedagogilor din regiunea Transcarpatia, care numără peste 2700 de membrii, a mulţumit Guvernului Ungariei că este alături de maghiarii din Ucraina Subcarpatică şi sprijină instituţiile de învăţământ maghiare.
László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din regiunea Transcarpatia (KMKSZ) şi membru în Parlamentul Ucrainei a subliniat că legiferatorii nu au urmărit dezvoltarea învăţământului în limba ucraineană prin adoptarea noii legi, ci desfiinţarea învăţământului în limba minorităţilor. Comunitatea maghiară din regiunea Transcarpatia a fost cea mai vocală împotriva acestor aspiraţii, a adăugat Brenzovics, care a mulţumit Guvernului Ungariei că a pus pe agenda de discuţii a UE problema legii învăţământului din Ucraina.
Politicianul a semnalat că datorită acestei implicări a Budapestei poziţia Ucrainei a devenit mai moderată, însă nu consideră că s-au înregistrat progrese semnificative. Maghiarii din regiunea Transcarpatia şi organizaţiile lor nu vor ceda şi îşi păstrează punctul de vedere, a conchis parlamentarul.