Pe parcursul a două zile, la Cernăuți s-a desfășurat sesiunea de instruire privind accesarea fondurilor europene prin intermediul Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020. Ședința de informare a fost organizată de Secretariatul Tehnic al Programului Operaţional Comun România – Ucraina, în comun cu autoritățile regiunii Cernăuți.
Participanții la eveniment au fost salutați de către Myhailo Pavliuk, prim-adjunct al șefului Administrației Regionale de Stat. „Cooperarea dintre Ucraina și vecinii săi capătă conotații practice. Acest lucru se realizează prin intermediul implementării proiectelor transfrontaliere. Doar în cadrul Programului Operațional România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013 în regiunea Cernăuți au fost semnate acorduri de grant pentru punerea în aplicare a 29 de proiecte în valoare de aproximativ 16,5 milioane euro. 29 dintre acestea au fost finalizate cu succes. Printre acestea se numără importante proiecte de infrastructură, mediu, turism, proiecte culturale ș. a.”, a menționat M. Pavliuk.
Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020 beneficiază de un buget de 60 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Printre potențialii beneficiari ai proiectelor se numără autoritățile regionale și locale, instituțiile publice, de învățământ sau culturale, ONG-urile și alte organizații non-profit. Aria eligibilă a Programului cuprinde judeţele Suceava, Botoşani, Tulcea, Maramureş şi Satu Mare din România, precum şi regiunile Odesa, Ivano-Frankivsk, Transcarpatia, Cernăuţi din Ucraina.
Programul urmăreşte selectarea de proiecte care au ca rezultat crearea de parteneriate între entităţi aflate de pe o parte şi de cealaltă parte a graniţei, care să aducă beneficii comunităţilor din zona de frontieră.
„Am venit la Cernăuți pentru a împărtăși din experiența scrierii proiectelor bune și viabile, astfel încât să putem absorbi fondurile din cadrul acestui Program. Aproximativ 100 de persoane sau înscris pe listele de prezență. Am pregătit subiecte foarte interesante ce țin de completarea aplicației, completarea bugetului, despre documentele suport și cele adiționale, etc. Avem două apeluri de proiecte. Primul se adresează proiectelor „Soft” și se referă la proiecte de educaţie, cercetare, moştenire culturală comună, transport, sănătate, situaţii de urgenţă, prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii organizate. În al doilea rând, avem proiectele „Hard”. Aici sunt eligibile proiectele în astfel de domenii ca sănătatea, infrastructura și colaborarea polițienească”, ne-a declarat doamna Adriana Nicula (în imagine) de la Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020.
Data limită pentru depunerea online a aplicaţiilor este 3 mai 2018, iar aplicaţiile pot fi depuse şi în format print.
Programul România – Ucraina urmăreşte selectarea de proiecte care au ca rezultat crearea de parteneriate între entităţi aflate de pe o parte şi de cealaltă parte a graniţei, care să aducă beneficii comunităţilor din zona de frontieră.