Protocolul de la Kioto şi iluminarea uliţelor din Marşinţi

11

11Să vedem ce are satul Marşinţi, raionul Noua Suliţă, cu vestitul Protocol de la Kioto ce face parte din Convenţia-cadru ONU privind schimbarea climei. Îndeplinirea acestui document internaţional prevede îmbunătăţirea mediului ambiant prin reducerea degajărilor de gaze toxice care cauzează schimbarea climei. Ţările care reduc degajările în atmosferă sunt stimulate financiar, iar banii primiţi sunt folosiţi anume în scopuri ecologice. Deoarece în Ucraina degajările de gaze toxice sunt sub nivelul admis de Protocolul de la Kioto (o bună parte din întreprinderile industriale nu funcţionează), ea primeşte anual o anumită sumă de bani, care apoi sunt folosiţi la finanţarea proiectelor ecologice.
Şi acum să clarificăm care-i legătura între proiectele ecologice şi iluminarea uliţelor din Marşinţi. E o legătură directă, or, iluminarea uliţelor şi constituie, în esenţă, un program ecologic. Iată explicaţia primarului satului, domnul Gheorghe Nichitovici:
– Modernizarea reţelei de iluminare este un proiect ecologic. Am elaborat un asemenea proiect şi l-am prezentat la concursul de la Ministerul Ecologiei al Ucrainei. Avem speranţă că vom câştiga concursul. Costul acestui proiect este de 126 mii grivne, dintre care Consiliul sătesc trebuie să asigure 14 mii 400 grivne. El prevede schimbarea a 126 de stâlpi şi folosirea lămpilor electrice performante, fabricate după tehnologiile LED. Astfel va fi evitată degajarea în atmosferă a 70 tone de bioxid de carbon. Este avantajos şi din punct de vedere ecologic, şi din punct de vedere economic.
Noul primar de la Marşinţi mai afirmă că orice ajutor nu este o mană cerească, trebuie să munceşti şi să cauţi posibilităţi de a realiza cele propuse. Atunci şi norocul îţi va surâde, iar după el vine şi succesul.

Добавить комментарий