Publicul spectator german i-a aplaudat pe tinerii artişti amatori din nordul Bucovinei

16 10 2022 L 2

Colectivele artistice de la Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuţi sunt obişnuite să evolueze peste hotare, să participe la diferite concursuri şi festivaluri. Tinerii artişti cernăuţeni au fost în mai multe ţări, dar, iată, în Germania s-au prezentat pentru prima oară.  În perioada 7-9 octombrie, două colective  – „Perla” de la Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” şi „Mugurelul” din Pătrăuţii de Sus, unde funcţionează o filială a acestei şcoli – au participat la  Festivalul de toamnă din oraşul Heidelberg, organizat de Asociația pentru literatură, muzică și cultură „Alexandru Ioan Cuza” din localitate.

16 10 2022 L 4

– Participarea la acest festival a avut loc graţie susţinerii din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, remarcă directorul Centrului Bucovinean de Artă Cernăuţi, Iurie Levcic (în cadrul acestui Centru activează Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească). Dar şi cu Asociaţia „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, condusă de Iosif Herlo, colaborăm de câţiva ani. Or, această invitaţie la Festivalul din Germania n-a fost pentru noi ceva întâmplător. „Perla” a participat la secţiunea canto-populară, iar „Mugurelul” – la secţiunea coregrafică-etnografică. A fost o călătorie extraordinară. Am vizitat patru oraşe: Heidelberg, Mannheim, Frankfurt-pe Main şi Stuttgart. Ne-au impresionat întâlnirile oficiale cu reprezentanţi ai autorităţilor locale. La Stuttgart am fost primiţi la Consulatul General al României în acest oraş. Mannheim-ul este un oraş cu care colaborează Cernăuţiul nostru. Am fost primiţi la Primărie, unde am interpretat cântece româneşti şi ucrainene. La Frankfurt-pe Main ne-a încântat Teatrul Internaţional. Dar cu cele mai multe impresii ne-am ales după ce am vizitat castelul Schwerin, o capodoperă arhitectonică a Germaniei.

16 10 2022 L 5

Pentru această călătorie de circa 4 mii de kilometri îi suntem foarte recunoscători Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care ne-a ajutat şi ne-a susţinut să ne propagăm tinerele talente în Germania. Gazdele primitoare au apreciat foarte mult costumele populare bucovinene. Feţele copiilor radiau de bucurie, fiindcă pentru câteva zile ei au uitat de războiul din ţara noastră. Cred că asemenea călătorii şi evoluări vor aduce la Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” alte noi talente, a conchis domnul Iurie Levcic.

16 10 2022 L 6

16 10 2022 L 7

16 10 2022 L 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий