În ajunul așa-numitei învestiri a președintelui rus, la 7 mai, experții au analizat ce se va schimba odată cu începerea următorului mandat de 6 ani al lui Vladimir Putin și au remarcat că acesta intră într-o nouă eră a puterii de urgență în Rusia. Cu toate acestea, războiul din Ucraina va fi în centrul politicii sale. Despre aceasta a comunicat Associated Press cu referire la cuvintele profesorului Brian Taylor de la Universitatea Syracuse. „În mai mult de 20 de ani la putere, Putin a transformat Rusia într-un monolit, zdrobind opoziția politică, alungând jurnaliștii independenți din țară și promovând un angajament tot mai mare față de „valorile tradiționale” arogante”, a declarat Taylor. Potrivit lui, Putin nu dă semne de schimbare a cursului. „Războiul din Ucraina este în centrul politicii sale actuale și nu văd nimic care să sugereze că acest lucru se va schimba. Și afectează orice altceva”, a declarat Brian Taylor.
Profesorul de relații internaționale de la Harvard, Stephen Walt, a sugerat că, dacă războiul din Ucraina nu se va încheia cu o înfrângere completă pentru niciuna dintre părți, iar Rusia își va păstra o parte din teritoriile pe care le-a ocupat deja, țările UE se tem că Putin ar putea ataca statele baltice sau Polonia. „Este posibil ca Putin să aibă ambiții uriașe și să încerce să lanseze un alt atac în altă parte după succesul costisitor din Ucraina… Dar Rusia nu va fi în poziția de a lansa noi războaie de agresiune atunci când războiul din Ucraina se va încheia definitiv», a declarat Walt.
Există, de asemenea, sugestii că decizia dictatorului ar putea fi influențată de vârsta sa.
De exemplu, Maxim Samorukov, de la Centrul Carnegie Eurasia, a declarat că „Moscova riscă să facă greșeli sortite eșecului”, sugerând că vârsta lui Putin i-ar putea afecta judecata și deciziile.
„Un sentiment tot mai mare de presiune a timpului a contribuit, fără îndoială, la decizia sa fatală de a invada Ucraina… Este posibil ca Putin să intre în noul său mandat cu o putere mai slabă decât pare a avea: regimul riscă în permanență să se prăbușească peste noapte, așa cum i s-a întâmplat predecesorului sovietic al lui Putin în urmă cu trei decenii”, a declarat Samorukov, citat de TSN.
„Libertatea Cuvântului” – www.liberti.com