Rada Supremă: Deputaților li s-a recomandat  să nu modifice legea lingvistică din Ucraina

3F293293-F702-4638-809B-91D729D599E6_w1200_r1_s

Comitetul  Radei Supreme pentru Politica Umanitară și Informațională nu  recomandă Parlamentului să modifice Legea „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de  stat”, până când Curtea Constituțională nu va adopta o decizie relevantă în acest sens, potrivit Ukrinform, notează Libertatea Cuvântului.

În timpul reuniunii de luni a Comitetului respectiv au fost examinate concluziile Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) privind Legea „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de  stat”. Concluziile respective au fost adoptate de Comisia de la Veneția în cadrul celei de  121-a  sesiuni plenare din 6-7 decembrie 2019.

După discuții, majoritatea membrilor Comitetul  pentru Politica Umanitară și Informațională  au decis să lase chestiunea la discreția Curții Constituționale, care ar trebui să ofere concluziile necesare cu privire la oportunitatea modificării legii.

Reamintim că pe 21 iunie 2019 deputații fracțiunii Blocul de Opoziție — Pentru Viață au înaintat Curții Constituționale o moțiune prin care se solicită recunoaștea „legii lingvistice” ca una care contravine   Legii fundamentale a statului.

De menționat că la 6 decembrie 2019 a fost adoptat raportul Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept privind Legea ucraineană „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de  stat”. Potrivit concluziilor Comisie de la Veneția, legea respectivă privind asigurarea funcționării limbii ucrainene nu oferă un echilibru în ceea ce privește conservarea drepturilor lingvistice ale minorităților naționale.

Reamintim că pe 16 iulie 2019 în Ucraina a intrat în vigoare Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat, care prevede că singura limbă oficială este cea ucraineană, pe care trebuie să o cunoască fiecare cetățean. Legea îi obligă pe funcționarii publici să vorbească limba oficială, statul asigurând instruirea celor care nu au avut posibilitatea să învețe limba ucraineană.

Legea nu se aplică sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase. În același timp, angajații întreprinderilor private vor putea vorbi în altă limbă decât cea ucraineană doar dacă acest lucru este solicitat de către clienți.

Săptămânal, posturile de radio și televiziune trebuie să aibă un volum de cel puțin 75% de conținut în limba ucraineană. Ziarele vor trebui să fie tipărite în limba ucraineană, iar jurnalele și revistele vor putea avea și versiuni suplimentare. La fel, editurile vor trebui să aibă cel puţin jumătate din conţinut în limba de stat.

Denigrarea publică sau nerespectarea limbii de stat va fi pedepsită.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

 

 

 

 

 

Добавить комментарий