În ultima perioadă ţăranii şi fermierii din regiune renunţă masiv la întreţinerea vacilor din cauza preţurilor foarte mari la furaje şi tărâţe.
În timp ce oamenii îşi vând vitele, rămânând cu punga şi cu grajdurile goale, afacerile bişniţarilor de carne cresc ca pe drojdii, şi asta pentru că preţurile de comercializare a animalelor sunt cel puţin de cinci ori mai mici decât preţul cărnii de pe piaţă. Ba mai mult, vânzătorii de carne spun că în următoarea perioadă preţurile vor creşte şi mai mult.
La începutul anilor 90 în regiunea noastră erau înregistrate 448 de mii de vite cornute. La etapa actuală această cifră a ajuns la 98 de mii şi nimeni nu poartă nici o răspundere pentru această situaţie. Recent, Asociația Fermierilor din Bucovina, cu sprijinul Administrației Regionale de Stat au apelat la Ambasada Austriei în ţara noastră cu rugămintea ca partea austriacă să ne ofere câteva zeci de vaci de rasa Pinzgau. Astfel, autorităţile regionale se gândesc că vor putea revigora sectorul zootehnic în Carpaţii bucovineni.
Vaca Pinzgau este o rasă de taurine formată în regiunea Pinzgau de lângă Salzburg, Austria, și crescută pentru producția mixtă de lapte și carne. Se caracterizează prin culoarea roșie-castanie care îmbracă tot corpul, cu excepția unei dungi albe de la greabăn, de-a lungul șirei spinării, până la capul sternului. Greutatea corporală oscilează la vaci între 400-600 kg și la tauri între 850-1.100 kg. Producția medie de lapte (grăsimi 3,7%) este de 2.000-3.000 kg pe an. Vitele de rasa Pinzgau sunt crescute preponderent în zonele muntoase. Taurul Pinzgau este foarte fertil, viril şi are o viaţă reproductivă foarte lungă. Temperamentul docil îl face util şi atunci când are o vârstă înaintată. La naştere, viţeii cântăresc 35-40 kilograme.