Războaiele, terorismul, sărăcia şi abuzurile asupra copiilor şi femeilor, în mesajul de Paşti transmis de Papa Francisc

img

Conflictele armate, terorismul, sclavia modernă, abuzurile asupra femeilor şi copiilor, sărăcia şi bolile severe au fost invocate de Papa Francisc, duminică, în mesajul transmis credincioşilor la Liturghia de Paşti oficiată în Piaţa San Pietro, în cea mai importantă zi din calendarul creştin.

Liturghia de Paşti a început la ora locală 10.00, în faţa a mii de credincioşi veniţi din toate colţurile lumii. Pentru câteva minute, a plouat în Piaţa San Pietro. Suveranul Pontif i-a salutat pe credincioşi din papamobil, făcând un tur al pieţei. De la balcon, a rostit binecuvântarea «Ubi et Orbi”.

Binecuvântarea a început cu mesajul că, în această zi, în toată lumea, Biserica transmite vorbele Îngerului către femeile care au venit la mormântul lui Iisus: “Nu vă temeţi! Ştiu că-l căutaţi pe Iisus care a fost crucificat. El nu este aici pentru că a înviat… Veniţi să vedeţi mormântul”.

“Dragostea este mai puternică, dragostea ne dă viaţă, dragostea face ca speranţa să înmugurească în sălbăticie”, a continuat Papa Francisc.

Papa Francisc a adus o rugă lui Dumnezeu: “Ajută-ne să depăşim criza foametei, agravată de conflicte şi de imensa risipă pentru care suntem responsabili! Dă-ne voie să-i protejăm pe cei vulnerabili, în special pe copii, femei şi bătrâni, care sunt exploataţi şi abandonaţi în aceste vremuri!”.

Suveranul Pontif a transmis aceleaşi gânduri pentru cei bolnavi de Ebola în Guinea, Sierra Leone şi Liberia, dar şi pentru cei afectaţi de alte boli în locurile sărace ale lumii, s-a rugat pentru alinarea celor care nu pot celebra Învierea alături de cei dragi şi a celor care şi-au părăsit ţara în căutarea unui viitor mai bun.

O rugă specială a fost pentru Siria, «preaiubita Sirie», pentru ca cei care suferă de pe urma conflictului să primească ajutor umanitar şi taberele să nu mai folosească forţa militară, mai ales asupra civililor, dar să negocieze o pace de lungă durată şi mult aşteptată şi întârziată.

Un alt mesaj a fost pentru victimele din Irak şi un gând de reconciliere pentru israelieni şi palestinieni. “Ne rugăm pentru încheierea conflictului din Republica Central-Africană, a atacurilor teroriste brutale din Nigeria şi a violenţelor din Sudanul de Sud. Ne rugăm ca inimile noastre să se îndrepte către problemele din Venezuela”.

Papa Francisc a cerut în mesajul său înţelepciune pentru decidenţii politici în rezolvarea conflictului din Ucraina. “Doamne, ne rugăm ţie pentru toţi oamenii de pe pământ: tu care ai cucerit moartea, dă-ne viaţa ta, dă-ne pacea ta! Dragi fraţi şi surori, Paşte fericit!”, au fost cuvintele Papei.

«Aceasta este sărbătoarea speranţei noastre, celebrarea certitudinii că nimic şi nimeni nu va putea să ne separe vreodată de dragostea lui Dumnezeu”, a scris Suveranul Pontif, în nouă limbi, pe contul de Twitter, Pontifex, în noaptea de Paşti.

«Învierea lui Christos nu e o sărbătoare cu flori, e mult mai mult”, a spus duminică, Papa Francisc. «Priveşte înainte, nu te închide! Ai un sens în viaţă! Să ne gândim un pic fiecare dintre noi la problemele zilnice, la războaie, la tragediile umane, şi simplu, cu voce umilă, în faţa lui Dumnezeu şi a noastră, vă spun fraţi şi surori, întorceţi-vă acasă repetând în inimile voastre: Christos a înviat!”, a fost îndemnul suveranului pontif la Liturghia de Paşti, care a precedat mesajul „Urbi et Orbi”.

«Este scandaloasă diferenţa dintre bogaţi şi săraci”, a spus Papa Francisc. „Din păcate, la 2.000 de ani după anunţul din Evanghelie şi după opt secole de la mărturia lui Francesco, ne aflăm în faţa unui fenomen de «inegalitate globală” şi a unei «economii care ucide”, astfel i-a scris Papa episcopului de Assisi, Domenico Sorrentino.

Aranjamentele florale din Piaţa Sf. Petru au fost aduse şi anul acesta din Olanda, potrivit Ansa.it. Securitatea a fost sporită în Piaţa Sfântul Petru, duminică. Străzile adiacente au fost închise traficului, toate persoanele care au intrat în Piaţă au trecut prin filtre de control.

Papa Francisc a oficiat sâmbătă, pentru a cincea oară, slujba de Înviere, în bazilica Sfântul Petru din Roma. El i-a îndemnat pe credincioşi să nu ignore situaţia imigranţilor, a celor sărmani şi a persoanelor vulnerabile, scrie Reuters.
La slujba de la Bazilica Sfântul Petru, suveranul pontif a vorbit despre durerea pe care au îndurat-o Sfânta Maria şi Mari Magdalena când au mers la mormântul lui Iisus şi a subliniat că aceeaşi suferinţă poate fi citită pe chipurile multor femei din zilele noastre.

“Pe feţele lor se reflectă toţi aceia care trăiesc în sărăcie, sunt exploataţi şi traficaţi. Vedem şi chipurile celor dispreţuiţi pentru că sunt imigranţi, rămaşi fără ţară, casă şi familie”, a spus suveranul pontif.

În întâmpinarea sărbătorilor pascale, Papa le-a dedicat predicile celor nevoiaşi. În Vinerea Mare, a amintit că mulţi oameni au căzut victime bombardamentelor şi alţii s-au înecat încercând să fugă de război.

La slujba de sâmbătă, Papa Francisc a botezat 11 persoane, mulţi dintre ei adulţi convertiţi al catolicism, din Italia, Spania, Cehia, SUA, Albania, Malta, Malaysia şi China.

Sursa: news.ro

Добавить комментарий