În pofida condițiilor complicate care au existat, agricultorii ucraineni au obținut anul trecut o recoltă de cereale de 61,3 milioane tone. E sub nivelul indicelui-record din 2016, dar, totuși, este o recoltă ponderabilă. În același timp s-a redus producția de faină cu 2,7 la sută față de anul 2016 și, respectiv, producția de panificație – cu 6,9 la sută.
Pâinea este produsul necesar, strategic și social. Oricât de mică ar fi pensia, pensionarul nu poate economisi pe contul pâinii. La începutul anului curent a crescut prețul și la așa-numita „pâine socială” – cu 20 la sută. Experții afirmă că în decursul anului prețul la pâine va continua să crească. O pâine va costa 15 grivne. Explicația – creșterea cheltuielilor de producție.
Dacă le dăm crezare proprietarilor de brutării, pensionarii și cetățenii care primesc salarii minime se pot alina cu gândul că acest preț nu este chiar atât de îngrozitor. Iată, în Belarus, o pâine costă 34 grivne, în Lituania – 33,7 grivne, în Polonia – 41 grivne, iar în Ungaria – 66 grivne. Adevărul se observă în comparație. Dar dacă se va face o comparație a pensiilor din aceste țări, am vedea că bietului pensionar ucrainean nici nu-i ajunge pensia pentru toate produsele, incluse în simbolicul „coșuleț al consumatorului”.