În prezent, stresul și anxietatea își fac simțită prezența, din păcate, din ce în ce mai des. Pentru a gestiona nivelul de stres și anxietate astfel încât să nu ne afecteze sănătatea fizică și mentală, buna dispoziție, psihologii recomandă câteva trucuri, strategii și sfaturi menite să combată stresul și anxietatea și să ne ajute în a ne păstra echilibrul și bunăstarea.
Atunci când stresul și anxietatea pun monopol pe noi, prima tendință este tocmai aceea de a renunţa la mișcare, fiindcă energia noastră este concentrată într-o altă direcție. Dar specialiștii sunt de părere că tocmai mișcarea regulată este cea care ne poate scădea nivelul de stres, îmbunătățindu-ne starea de spirit și ameliorând anxietatea și simptomele depresiei. Este dovedit științific că oamenii care fac diferite exerciții și mișcare au o atitudine mai pozitivă şi se simt mai bine.
* Alege un tip de mișcare sau activitate fizică (mers pe jos, cu bicicleta, înot, dans etc.) care îți provoacă bucurie și care îți place, astfel încât creierul să nu îl perceapă ca pe o sursă suplimentară de stres și să nu te dezici de ea după puțin timp. Mișcarea poate influența şi somnul de bună calitate, care ajută la odihnă și la regenerarea organismului.
* Mâncarea și stilul de viață ne influențează sănătatea și starea mentală într-un mod covârșitor și atât de complex, astfel încât oamenii de știință nu au reușit să elucideze pe deplin misterele și legătura dintre stres și dietă. Se știe însă că zahărul în exces și mâncarea ultraprocesată ne afectează nu doar sănătatea generală, ci și pe cea a creierului.
* Mâncarea de proastă calitate este săracă în nutrienți și poate fi direct responsabilă de anumite deficiențe nutriționale precum vitaminele B sau magneziu, implicate în menținerea stării de bună dispoziție și a unui nivel de stres în parametri normali. Magneziul este benefic în reducerea inflamației și în metabolizarea cortizolului și ajută la relaxarea minții și a corpului. Îl găsim din plin în alimente precum avocado, broccoli, ciocolată neagră, banane, semințe de dovleac, spanac.
* De asemenea, este o greșeală să mărim cantitatea de alimente „energizante” și care ne induc pe moment senzația de relaxare sau de energie. În realitate, ele sunt stimulante și cresc la rândul lor nivelul cortizolului, hormonul stresului. Evită, așadar, cafeaua în exces, consumul de alcool, produsele cu un conținut exagerat de zahăr precum dulciurile și băuturile carbogazoase, produsele de patiserie sau fast-food.
* În schimb trebuie incluse în dietă alimente care sunt benefice sănătății – cât mai multe alimente integrale, legume, fructe, leguminoase, peşte, nuci și semințe crude, legume cu frunze verzi, grăsimi sănătoase (ulei de măsline). Expertul recomandă ca în perioadele mai stresante să consumăm alimente bogate în vitaminele din grupul B precum ouă, carne de vită, dar și alimente bogate în acizi grași omega-3 precum peștii grași (sursa ideală de omega 3, care se activează mai rapid), dar și surse vegetale care conțin omega-3: avocado, semințe de in măcinate, semințe de chia, nuci, ulei de măsline.
* Animalele de companie au nevoie de iubirea și afecțiunea noastră, iar noi avem nevoie de prezența lor. Atunci când le mângâiem sau le îmbrățișăm, corpul nostru eliberează oxitocina, un hormon responsabil cu starea de bine și cu pozitivismul. În plus, omul se simte mai puțin singur, este mai împlinit, mai activ.
* Respirația profundă este un bun ajutor în gestionarea stresului și a anxietății, deoarece ajută corpul să revină la starea sa naturală de relaxare și, deși nu schimbă factorii stresori, poate contribui la schimbarea modului în care corpul răspunde la stres și la gestionarea stărilor anxioase. În timpul respirației profunde, sistemul nervos se calmează, iar creierul este mai bine oxigenat.
Așează-te confortabil, într-o postură corectă, dreaptă, închide ochii și inspiră adânc pe nas, numărând până la patru. Ține-ți respirația pentru încă patru secunde, apoi expiră lent pe gură, numărând din nou până la patru. Repetă acest exercițiu de câteva ori sau chiar până la 4 minute, după mai mult antrenament, și vei simți cum tensiunea se reduce treptat.
* Conexiunea autentică cu ceilalți este de un real folos în gestionarea stresului, iar a petrece timp cu familia sau cu oameni dragi care te ascultă și cu care poți discuta despre sursele tale de stres ajută enorm în relaxare. Cere întotdeauna ajutorul celorlalți atunci când te simți copleșit de o anumită problemă.
* Când interacțiunea cu anumite persoane îți provoacă anxietate sau stres, încearcă pe cât posibil să gestionezi modul în care le răspunzi. Nu lua niciodată asupra ta mai mult decât poți duce.
* Râsul este și el o excelentă terapie anti-stres. Atunci când râdem din toată inima, corpul secretă anumiți hormoni responsabili cu starea de bine, iar mușchii, inima și plămânii sunt și ei stimulați printr-o mai bună oxigenare. Atunci când ești trist sau te simți stresat și anxios, încearcă să priveşti o comedie bună, care te face să râzi și să te degajezi de probleme.
* Natura este cu adevărat o resursă inepuizabilă de relaxare și a petrece timp constant în natură, în spațiile verzi, oxigenate, poate fi o adevărată terapie, dar și o modalitate de a reduce stresul și de a depăși anxietatea. Când însă anxietatea și stresul apar pe perioade de timp îndelungate, îți afectează capacitatea de muncă sau chiar sănătatea, este momentul să ceri sfatul medicului. (Sursa – Garbo.ro)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com