Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Nicolas Schmit, a declarat că refugiații ucraineni care au plecat în UE după invazia Rusiei au contribuit la reducerea deficitului de forță de muncă. În interviul pentru Radio „Libertatea”, Comisarul european a citat următoarele cifre: peste 60 la sută dintre ucrainenii de vârstă activă, care s-au înregistrat ca persoane în căutarea unui loc de muncă, și-au găsit un loc de muncă în 11 țări din Europa Centrală și de Est. În plus, potrivit a 19 servicii publice de ocupare a forței de muncă din UE, la începutul lunii octombrie, aproximativ 1 milion 872 de mii de ucraineni au semnat deja un contract de muncă în UE. „Acest lucru a avut un anumit impact asupra îmbunătățirii situației cu deficit de forță de muncă pe multe piețe europene ale muncii”, a declarat oficialul.
Schmit a subliniat: „UE știe că guvernul ucrainean este interesat să-i aducă pe ucraineni acasă pentru a reconstrui țara după război. El înțelege: „Pentru ca Ucraina să fie pregătită pentru aderarea la Uniunea Europeană, ea are nevoie de toți acești oameni”. În același timp, el consideră că ucrainenilor care doresc să rămână în UE și să lucreze acolo ar trebui să li se ofere această oportunitate. Dar decizia în acest sens va fi luată mai târziu, dacă va fi necesar.
Comisarul european a subliniat, de asemenea, că valabilitatea maximă a Directivei UE privind protecția temporară a ucrainenilor în Uniunea Europeană este de 3 ani. Aceasta nu va fi prelungită.
Potrivit datelor ONU la 23 mai, peste 8,25 milioane de ucraineni au devenit refugiați de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei. Organizația a informat că peste 5,14 milioane de refugiați ucraineni au solicitat statutul de rezidenți temporari în țările vecine din Europa de Vest.
La 28 septembrie 2023, Consiliul Uniunii Europene a prelungit mecanismul de protecție temporară pentru ucrainenii care fug de război până în martie 2025.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com