4 august 2020, Kiev – Ministrul Oleg Țulea a întreprins o vizită de lucru la Kiev, la invitația omologului său ucrainean, Dmytro Kuleba, informează Libertatea Cuvântului cu referire la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.
Oficialii au pus în discuție o arie largă de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-ucrainene, dar și mai multe aspecte cu referire la cooperarea regională și internațională. Ambele părți au constatat o dinamică pozitivă a dialogului bilateral și oportunitățile pentru intensificarea colaborării pe multiple planuri dintre cele două țări prietene.
Oleg Țulea și Dmytro Kuleba au vorbit despre acțiunile întreprinse pe plan național pentru contracararea efectelor negative ale pandemiei COVID-19. Șeful diplomației moldovenești a exprimat recunoștință autorităților ucrainene pentru asistența acordată în tranzitarea teritoriului Ucrainei a 15 mii de cetățeni moldoveni, reveniți din țările afectate de pandemie. La rândul său, Dmytro Kuleba a mulțumit pentru ajutorul umanitar oferit de către Guvernul Republicii Moldova regiunilor de vest ale Ucrainei, puternic afectate de intemperii și inundații.
În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, s-a convenit ca în perioada următoare să fie intensificate consultările diplomatice moldo–ucrainene între ministerele de externe. Astfel, experții urmează să aibă întrevederi ce vizează subiecte bilaterale, afaceri europene, politici de securitate, organizații internaționale, afaceri consulare, drept internațional, diplomație publică și comunicare strategică. În acest sens, Oleg Țulea și Dmytro Kuleba au semnat la Kiev, Planul consultărilor între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pentru anii 2021 – 2022.
De asemenea, șefii diplomațiilor celor două state au discutat despre realizarea unor acțiuni practice în vederea dinamizării colaborării în domeniile comercial-economic, umanitar, interacțiunii la frontiera de stat moldo-ucraineană, aspecte referitoare la ecologia râului Nistru și funcționarea Complexului hidroenergetic Nistrean.
Diplomații au reconfirmat interesul și deplina deschidere de a continua colaborarea în cadrul organizațiilor internaționale și regionale din care fac parte ambele țări.
Un subiect distinct al dialogului celor doi miniștri, a vizat evoluțiile procesului de reglementare transnistreană, fiind reiterat angajamentul de a depune eforturile necesare pentru a se ajunge la o înțelegere durabilă, în cadrul formatului de negocieri 5+2.
Ministrul Oleg Țulea a transmis omologului ucrainean invitația de a efectua o vizită de răspuns în țara noastră.
Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com