Florile de liliac nu sunt doar foarte frumoase, ele ne cuceresc cu parfumul lor puternic, delicat, având în același timp şi calităţi terapeutice importante.
Există o mulțime de plante care au beneficii uimitoare, dar pe care poate nu le cunoaștem în totalitate. Adevărul este că ele ne-ar putea scăpa de multe probleme.
Plantele pot fi considerate adevărate comori din partea naturii. Sunt plante care ne pot ajuta la treburile casnice, în timp ce altele ne pot calma, sau relaxa în anumite momente. Sunt și plante care aduc noroc în casă și ne scapă de energia negativă, în timp ce altele ne pot curăța organismul. De cele mai multe ori acestea sunt consumate sub formă de ceai.
În această perioadă înfloreşte liliacul – o plantă care calmează durerile, dar despre aceasta se cunoaşte mai puţin. Creşte peste tot, atât în parcuri, cât și pe marginea străzilor, în scuaruri și are un miros cu adevărat special.
Utilizări ale florilor de liliac. Pe lângă scopul său ornamental, liliacul mai are și alte întrebuințări. Datorită mirosului lor plăcut, florile de liliac au devenit un ingredient popular în parfumuri și produse cosmetice. De asemenea, uleiul esențial de liliac poate fi folosit pentru tratarea tulburărilor pielii, combaterea infecțiilor bacteriene și fungice, prevenirea tulburărilor de stomac. De asemenea, liliacul ameliorează durerea de dinți, calmează durerea reumatică și reduce durerile articulare. Iar ceaiul de liliac previne și tratează balonarea și totodată poate să contribuie la cicatrizarea rănilor.
În aromoterapie, liliacul ajută la combaterea depresiei și la creșterea relaxării. Mirosul îmbietor pe care îl adorăm ne poate face mai bine decât am fi crezut. Important este însă să culegem florile de liliac în momentul în care sunt deschise în proporție de 80%.
Tinctură din flori de liliac. Se prepară din flori de liliac uscate. Pot fi consumate sub formă de ceai, sau se poate prepara o tinctură. Se amestecă într-un borcan 100 ml de alcool cu 20 grame de flori uscate de liliac. Amestecul trebuie să stea la macerat zece zile. E recomandat ca măcar de trei ori pe zi să agiți borcanul, astfel încât conținutul să se amestece bine. Ulterior, după ce au trecut cele 10 zile, tinctura se strecoară și se mai lasă alte șase zile la frigider. Atunci procesul este complet. Se poate transfera amestecul obținut în sticluțe mai mici și se foloseşte ori de câte ori e nevoie. Se masează zonele inflamate cu această tinctură, dar și articulațiile. Efectul se vede într-un timp scurt.
Liliacul – curiozități și semnificație
* În România este o pădure de liliac, formată natural și este singura de acest fel din Europa.
* Liliacul alb simbolizează schimbarea, puritatea, încrederea.
* Liliacul violet simbolizează spiritualitatea și sinceritatea, cel albastru – fericirea și liniștea sufletească, iar cel roz – iubirea adevărată și relațiile bazate pe încredere. O crenguță de liliac, în special liliacul alb, simbolizează nevinovăția.
* Floarea de liliac are multe sensuri, însă cele mai multe sunt legate de exprimarea dragostei sau a afecțiunii. În vremurile victoriene, dăruirea florilor de liliac însemna că bărbatul încearcă să cucerească o femeie.
* Anumite tipuri de liliac rezistă la temperaturi de până la – 50 grade Celsius.
* Liliacul face parte din aceeași familie ca și măslinul.
* Florile de liliac sunt comestibile. Pot fi puse, spre exemplu, în cocktailuri.
* Floarea de liliac este simbolul statului american New Hamsphire.
* Fetele de măritat trebuie să poarte liliac. Se crede că florile plăcut mirositoare atrag ursiții.
* Ramurile de liliac, conform legendelor, adăpostesc spiritele bune. (Libertatea; Fanatic.ro)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com