Reuniunea Anuală a Diplomației Române

27 7 F 2

Consulul General al României la Cernăuți, Ucraina, Irina Loredana Stănculescu a participat în perioada 23-26 iulie la Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR 2024), organizată de Ministerul Afacerilor Externe sub tema „Acțiunea diplomatică într-o lume instabilă”, comunică pe Facebook Consulatul General al României la Cernăuţi.

Cu această ocazie, șefii de misiuni diplomatice, șefii oficiilor consulare și directorii Institutelor culturale românești au fost primiți de Președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. De asemenea, au avut loc reuniuni cu Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și cu Premierul României, Marcel Ciolacu.

La ediția din acest an, invitații speciali ai ministrului afacerilor Externe, Luminița Odobescu, au fost viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică al Ucrainei, Olha Stefanishyna, și viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel, Secretarul General al Serviciului European de Acțiune Externă al UE, Stefano Sannino; Oana Lungescu, expert Royal United Services Institute (RUSI) și fost purtător de cuvânt al NATO.

În marja RADR au avut loc o serie de sesiuni de lucru, în cadrul cărora ministrul afacerilor externe și reprezentanții conducerii MAE au avut discuții aprofundate cu șefii de misiuni. Optimizarea și creșterea calității serviciilor consulare în beneficiul cetățenilor români din străinătate și pregătirea în bune condiții ale proceselor electorale din acest an.

27 7 F 3

Totodată, RADR 2024 a oferit oportunitatea prezentării unor evaluări ale crizelor suprapuse și prelungite cu care sistemul internațional se confruntă în prezent, precum și a unui schimb de opinii privind modalitățile optime de raportare a diplomației române la această situație.

În marja RADR au avut loc și o serie de sesiuni de lucru, în cadrul cărora ministrul afacerilor Externe și reprezentanții conducerii MAE au avut discuții aprofundate cu șefii de misiuni, pentru identificarea liniilor de abordare diplomatică adaptate specificului tematic sau al spațiilor geografice și al instituțiilor internaționale în care aceștia reprezintă interesele României, precum și o atenție deosebită procesului de aderare a României la OCDE. În acest context, a fost subliniat faptul că România își propune aderarea la OCDE la orizontul anului 2026, obiectiv considerat a fi ambițios, dar realizabil. Vorbitorii au arătat că apartenența la organizație va facilita o mai mare deschidere a României la nivel internațional, se menţionează în comunicat.

27 7 F 4

„Libertatea Cuvântului” – www.-lyberti.com

 

Добавить комментарий