Revistă care a militat deschis pentru unitatea spirituală a tuturor românilor

5 06 2021 LC IST 1

La 5 iunie 1865, cu 156 de ani în urmă, apare revista „Familia”, editată de Iosif Vulcan.

A fost editată la Pesta între 1865 – 1880 , apoi la Oradea, între 1880 – 1906. În paginile ei publicau personalităţi ale culturii române de-o parte şi de alta a Carpaţilor.

În februarie 1866, Iosif Vulcan primeşte la sediul redacţiei, de la un privatist de la Gimnaziul din Cernăuţi, o scrisoare însoţită de o poezie, „De-aş avea”, semnată de Mihail Eminovici. Redactorul „Familiei” este încântat de poezia primită, permiţându-şi însă o modificare, anume, românizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv Iosif Vulcan este considerat „naşul literar” al celui mai important poet român. În revista „Familia”, după debutul său în 1866, Mihai Eminescu va publica apoi poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.

Revista „Familia” milita deschis pentru unitatea spirituală a tuturor românilor. Printre colaboratori au figurat Vasile Alecsandri, Andrei Bârseanu, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron Densuşianu, Nicolae Densuşianu, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Alexandru Vlahuţă, Barbu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu, precum şi mulţi alţi oameni de cultură. „Familia” a avut și o variantă pentru sate – „Şezătoarea”, apărută între anii 1875 – 1882. Din 1926 Mihail Sadoveanu a publicat la Oradea a doua serie a revistei.

5 06 2021 LC IST 2

Iosif Vulcan, cel care a creat revista „Familia”, a fost o figură proeminentă a culturii din jumătatea a doua a secolului al XIX-lea din Ardeal. Fiind ultimul exponent al Şcolii Ardelene, a căutat în întreaga sa activitate culturală să ajute la modernizarea literaturii şi a limbii române. În perioada aceea poporul român respira printr-un scop comun – Unirea. Acțiunile lui Iosif Vulcan prin revista „Familia” au reprezentat pași importanți în conturarea istoriei literaturii române.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий