Noul președinte american ales, Donald Trump, a promis să pună capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, însă președintele rus, Vladimir Putin, nu a dat semne că ar fi dispus să negocieze. În acest context, diverși analiști oferă propriile strategii pentru a pune capăt războiului și nu toți cred că pacea poate fi obținută prin negocieri. Evaluările și comentariile acestora au fost colectate de „Vocea Americii”.
Robert Person, profesor de relații internaționale la Academia Militară a SUA, spune că susținătorii negocierilor sunt de fapt foarte conștienți că nu au nicio pârghie asupra lui Putin, așa că ei cred că Occidentul ar trebui să facă presiuni asupra Kievului pentru a face concesii de dragul păcii, ceea ce ar pune capăt războiului sângeros, care oricum s-ar fi încheiat cu înfrângerea inevitabilă a Ucrainei.
„Astfel de opinii sunt greșite, dezinformate și de-a dreptul periculoase”, scrie Robert Person în „Journal of Democracy”, publicat de Universitatea Johns Hopkins.
El adaugă că a gândi astfel înseamnă a înțelege greșit natura acestui război, pe care Rusia îl poartă împotriva statului ucrainean nu pentru teritoriu, nici din cauza NATO. „În centrul deciziei lui Putin de a porni la război nu se află apartenența la NATO sau teritoriul, ci democrația ucraineană și incompatibilitatea sa fundamentală cu autocrația rusă”, subliniază Person.
El ne reamintește că Occidentul a încercat deja să negocieze cu Putin înainte de invazia sa, dar acesta a emis doar ultimatumuri, nu numai cu privire la Ucraina, ci și cu privire la sfera de influență în Europa de Est și la retragerea efectivă a NATO de acolo. „Ideea că se poate ajunge la un compromis cu Putin este o fantezie periculoasă”, spune Person. El adaugă că niciun grad de suveranitate ucraineană nu este tolerat de Putin. Prin urmare, în opinia sa, acest război se poate încheia doar pe linia frontului, nu la masa negocierilor.
„Ceea ce este important este înfrângerea militară fără echivoc a Rusiei în fața Ucrainei și a aliaților săi. Occidentul trebuie să accepte această realitate și să se angajeze în sfârșit să sprijine victoria Ucrainei înainte de a fi prea târziu”, consideră analistul american. Person spune că victoria Ucrainei este posibilă dacă Occidentul alege acest scenariu. Numai acesta și integrarea deplină a Ucrainei în UE și NATO vor asigura pacea, prosperitatea și democrația pe termen lung în Europa.
Atunci, crede Person, Putin va realiza că adversarii săi și-au luat un angajament pe termen lung și irevocabil pentru apărarea Ucrainei.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com