Despre aceasta a anunțat Premierul Marcel Ciolacu într-un interviu acordat Euronews. El a subliniat importanța implicării experților și a luării de decizii prin canalele instituționale adecvate, deoarece acest lucru afectează apărarea României și relațiile cu aliații din NATO. „În primul rând, experții trebuie să vorbească. Asta nu înseamnă că dacă sistemul acoperă o parte din Ucraina, nu acoperă și România”, a spus Premierul.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că o astfel de decizie necesită aprobarea Consiliului Suprem al Apărării Naționale, dar această decizie trebuie să se bazeze pe concluziile experților care trebuie să găsească cea mai bună variantă pentru transferul și utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot.
În 2017, România a semnat un acord pentru achiziționarea a șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot din Statele Unite ale Americii, în valoare de 3,9 miliarde de dolari. Începând cu 2024, doar unul dintre aceste sisteme este operațional în România.
Președintele Volodymyr Zelenski a solicitat de urgență 25 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a se proteja împotriva atacurilor antiaeriene rusești în creștere care vizează orașele și infrastructura ucrainene.
Toți partenerii internaționali sunt conștienți de necesitatea Ucrainei de sisteme de apărare antiaeriană, a declarat Zelenski, adăugând că unii dintre aliați știu chiar unde să amplaseze sistemele. Zelenski a precizat că analogii Patriot ar putea fi, de asemenea, eficienți împotriva atacurilor rusești.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com