Astfel a fost intitulat articolul, publicat în numărul recent al săptămânalului „Dzerkalo tyjnia” („Oglinda săptămânii”), care apare la Kiev. El a fost semnat de Kosteantyn Fedorenko de la Institutul de colaborare euroatlantică. Analiza evenimentelor, adică a acțiunilor de protest din România, făcută de autor trezește un interes deosebit pentru cititorii ucraineni, fiindcă fenomenul corupției este o provocare serioasă și pentru Ucraina.
„La cinci februarie în România a avut loc cea mai numeroasă acțiune de protest în istoria țării. Circa 500 mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de activitatea Guvernului. Până atunci mitinguri de mari proporții s-au desfășurat câteva zile la rând. Ele au fost cauzate de decretul privind modificările la codurile penal și de procedură penală, aprobate de noul Guvern la 31 ianuarie. Aceste schimbări, în deosebi au decriminalizat abuzurile puterii cu scopul obținerii unui profit mai mic de 200 mii lei (aproximativ 44500 euro). Ba și mai mult, se prevedea amnistierea persoanelor, condamnate pentru asemenea crime. Iar termenul maxim de privare a libertății pentru asemenea crime a fost redus până la trei ani”.
Evident, că o astfel de impertinență nu putea să nu rămână fără răspuns din partea societății civile dezvoltate, subliniază autorul și afirmă că „România în decursul a multor ani luptă activ împotriva corupției și, spre deosebire de alte țări, obține succese în această direcție”. La acești indici România deține cel de-al 57-lea loc în lume. Expertul ucrainean nu uită să ne amintească, spre a compara, că Ucraina, la fel ca și Rusia, este plasată pe locul 131-lea din cele 176 de locuri ale rating-ului.
Kosteantyn Fedorenko, autorul articolului din „Dzerkalo tyjna”, conchide: „În pofida celor ce se întâmplă în România, aceasta este o lecție minunată cum trebuie să acționeze societatea civilă, când politicienii încearcă să folosească puterea ca sursă pentru obținerea avantajelor. În fine, corupția în orice manifestare a ei constituie pierderi economice pentru societate, precum și o lovitură asupra libertății personale a cetățenilor cinstiți. Deja se poate constata că românii au răspuns cu demnitate la această lovitură.