România este deseori menționată ca un exemplu al luptei împotriva corupției. Într-adevăr, Ucraina are ceva de învățat de la vecinii, care cu aproape 15 ani în urmă, pregătindu-se pentru aderarea la UE au creat o agenție anti-corupție- Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Cele mai importante realizări ale agenției datează din ultimii trei ani, când la conducerea acestei instituții a venit Laura Codruța Kövesi. În această perioadă, fostului președinte al țării și un ex-premier au ajuns în spatele gratiilor. De asemenea , DNA a reușit arestarea și demiterea din funcție a primarului capitalei. «Eroii» investigațiilor sunt deputați, primari, miniștri și premieri. Încrederea societății în DNA a depășit încrederea față de biserică, chiar dacă acest lucru părea nerealist pentru România.
Care a fost cheia succesului? Au existat presiuni din partea oficialilor? De ce nu numai cei care iau mită, dar și cei care dau mită ajung după gratii ? Acestea sunt câteva din întrebările adresate de jurnaliștii de la Evropieska Parvda (Adevărul Europeasn) doamnei Anca Jurma, procuror șef la Direcția Națională Anticorupție din România. În septembrie, Anca Jurma a vizitat Kievul pentru a participa la lucrările Consiliului consultativ internațional anticorupție, care ar trebui să sprijine Ucraina în stabilirea mecanismelor anticorupție.
Rep: În ultimii trei ani, DNA-ul românesc a devenit un exemplu de succes în lupta împotriva corupției. Care este secretul?
Anca Jurma: De fapt, am devenit o agenție de succes acum 10 ani, când au început să fie aduse acuzații la adresa funcționarilor corupți, au apărut primele sentințe judecătorești, iar averea dobândită ilegal, a început să fie întoarsă statului. În 2013 a apărut un nou procuror șef al DNA . Ea a introdus o nouă motivație pentru detectivi și a sprijinit finalizarea investigațiilor. Dar cheia succesului a fost că pe tot parcursul perioadei de existență a agenției, a existat o voință politică de a face din România un bun membru al UE. Sprijinul și monitorizarea noastră din partea Uniunii Europene a fost foarte utilă. Un alt factor foarte important în succesul nostru este stabilitatea legislației anticorupție. O schimbare frecventă a legislației este o mare amenințare, care poate subestima întreaga activitate a agenției. Schimbarea legii, în dependență de cazul anchetat, poate reduce încrederea societății publice în activitatea agențiilor anticorupție și nici procurorii anticorupție nu se simt confortabil în astfel de condiții.
Rep: Există opinia, că nu doar Laura Kövesi a contribuit la succesele agenției în ultimii ani. La fel, un aport important l-a avut și președintele Klaus Iohannis.
Anca Jurma: Desigur, a fost important să auzim declarațiile noului șef de stat, precum că agenția anti-corupție va rămâne independentă. Nu a transmis semnale ascunse despre ce trebuie să facem. Independența este principala condiție pentru succesul agenției anticorupție. Cu toate acestea, nu aș asocia succesul agenției cu schimbarea președintelui. Președintele precedent (Traian Băsescu) a sprijinit, de asemenea, DNA-ul când a fost la putere.
Rep: … iar ulterior DNA îl bagă după gratii pentru copuție pe fratele său?
Anca Jurma: Noua directoare a dorit să demonstreze că este complet independentă. Chiar dacă investigația se referă la familia președintelui care a numit-o în postul respectiv. Există o procedură care se aplică în cazul tuturor, indiferent cine este suspectul? Așadar, când s-a dovedit că cazul se referea la fratele preșdintelui, Laura Kövesi nu a spus ”stop”.
Trebuie să recunoaștem că acest caz a devenit un semnal foarte serios atât pentru clasa politică, cât și pentru cetățeni. Încrederea în agenție a crescut semnificativ.
Rep: Este greu de imaginat că președintele Băsescu, știind despre acțiunile fratelui său, a susținut cu adevărat lupta împotriva corupției.
Anca Jurma: Atâta timp cât s-a aflat la putere a susținut DNA –ul. La urma urmei, el a numit-o în funcție pe Kövesi. Nu știu dacă știa despre aceste acțiuni ilegale? Dar speculațiile și presupunerilor nu țin de comptența procurorului.
Rep: Agenția nu a avut nici o „indicație” de la politicieni în timpul cercetărilor penale?
Anca Jurma: Există întotdeauna persoane care nu sunt încântate de lupta împotriva corupției. Recent au existat mai multe inițiative de limitare a drepturilor agenției. Astfel de proiecte au apărut pe parcursul întregii perioade de activitate a DNA-ului. A fost vorba doar de încercări, iarlegea a rămas neschimbată.