În acest an, Parcul Natural Național „Ceremuș” își va sărbători cea de-a 15-a aniversare. Suprafața lui totală este de 7117,5 hectare. Parcul cumprinde o zonă pitorească a Carpaților Bucovineni, unde angajații lui sunt responsabili pentru conservarea florei și faunei.
Parcul cooperează cu organizații ucrainene și internaționale pentru conservarea și valorificarea resurselor sale naturale. În special, partenerii furnizează transportul necesar, ajută cu echipamente și implementează împreună proiecte de mediu. În 2023, cu ajutorul unei subvenții din bugetul local, în parc au fost amenajate două zone de agrement pentru recreere pe termen scurt.
Anul acesta, în aprilie, de la filiala Gospodăriei silvice Putila a Întreprinderii de Stat „Pădurile Ucrainei” au fost date în seama Parcului Național pădurea și cabana de vânătoare Pârcalab.
Parcul Natural Național „Ceremuș” cooperează cu filiala din Frankfurt a Societății Zoologice în privința furnizării echipamentului și vehiculelor necesare. Iar în cooperare cu Fundația Poloneză „Natura și Omul” și împreună cu instituții științifice poloneze și române, pregătește o cerere pentru Programul LIFE al Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) „Natură și Biodiversitate — Proiecte Standard” (SAP).
În cadrul cooperării cu Departamentul de Geografie Fizică, Geomorfologie și Paleontologie al Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți, a fost instalată o stație meteorologică pe muntele Tomnatyk, cel mai înalt din regiunea Cernăuți.
„Dezvoltarea protecției mediului și a regenerării este un domeniu important și promițător pentru regiunea noastră, în special pentru atragerea investițiilor străine. Am discutat cu conducerea și angajații Parcului Natural Național „Ceremuș” despre starea actuală și perspectivele de dezvoltare a parcului. Sunt convins că toate proiectele vor avea succes datorită coerenței și profesionalismului echipei”, a notat pe contul de Facebook Ruslan Zaparaniuk, șeful AMR Cernăuți.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com