Pe site-ul Administraţiei Militare Regionale, conducătorul regiunii, Ruslan Zaparaniuk, a postat o comunicare despre aportul Bucovinei în lupta împotriva cotropitorilor ruşi. „Încă din primele zile ale războiului, Bucovina a devenit o a doua casă pentru mii de ucraineni, remarcă şeful AMR Cernăuţi. În total, peste 106.000 de refugiaţi s-au stabilit în regiune. Pentru a-i ajuta, am aprobat un Program regional de sprijin în valoare de 45 de milioane grivne. Peste 83.000 de persoane, care au fost nevoite să-și părăsească casele, au primit ajutor pentru locuință din Bugetul de stat. Pentru a-i sprijini pe deplin, cooperăm activ cu organizațiile internaționale care fac parte din toate clusterele ONU. Împreună cu filantropii, oferim locuințe refugiaţilor, căutăm, reconstruim și renovăm spații în comunitățile din regiune. Oferim nu numai locuințe gratuite, ci și alte asistențe. În aceste şase luni 15.000 de familii ale refugiaţilor au primit îmbrăcăminte la centrele umanitare din regiune. Creăm toate condițiile necesare pentru ca acești oameni să se simtă ca acasă în regiunea noastră”.
Ruslan Zaparaniuk a accentuat că la 1 septembrie în școlile noastre au fost înscriși 2.857 de copii ale refugiaţilor, dintre care 244 – în clasa întâi. A fost organizat învățământul la distanță pentru opt mii de studenți bucovineni, aflați în străinătate.
Pe lângă serviciile educaționale, refugiaţii beneficiază și de servicii medicale. 5.812 de pacienți din alte regiuni, găzduiţi în ţinutul nostru, inclusiv 1.010 copii au fost tratați la instituţiile sanitare din Bucovina.
De la începutul războiului peste 100 de întreprinderi s-au mutat oficial în regiunea Cernăuţi. În cadrul programului de relocare, ajutăm oamenii de afaceri în alegerea locațiilor pentru amplasarea instalațiilor de producție, transportul echipamentelor, relocarea personalului și căutarea de noi angajați, a subliniat Ruslan Zaparaniuk.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com