În condițiile crizei economice și reducerii treptate a locurilor de muncă, mulți cetățeni sunt nevoiți să se mulțumească și cu salariile ilicite, și cu câștigurile de ocazie. Atunci când ei se gândesc mai mult la ziua de azi decât la cea de mâine, nu le pasă de primesc salarii la bancă sau „în plic”. Munca ilicită este considerată un viciu social și pentru a o scoate în cadrul legii trebuie depuse eforturi comune și create anumite condiții fiscale. Direcția principală a Fondului de pensii al Ucrainei în regiunea Cernăuți a lansat inițiativa de a organiza o discuție la „masa rotundă” a problemelor relațiilor de muncă ilicite și salariilor în economia regiunii. La ea au participat, în afară de reprezentanții Fondului de pensii, specialiști de la Departamentul de asistență socială și de la alte structuri ale ARS Cernăuți, conducători ai Consiliului regional al sindicatelor și Consiliului Federației patronilor din regiune, precum și ai Serviciului fiscal.
Șeful Direcției principale a Fondului de pensii în regiunea Cernăuți, Myhailo Romaniv, a menționat de la bun început că cei 230,6 mii de pensionari din ținutul nostru primesc la timp și în volum deplin pensiile, pensia medie fiind de 1.487,65 de grivne, cu 7,1 la sută mai mult decât cea din anul trecut. În acest scop, în primul trimestru al anului în curs au fost folosite 862,4 milioane grivne. Din această sumă circa a treia parte revine veniturilor proprii, ceea ce este cu 21,5 la sută mai puțin decât anul trecut. Myhailo Romaniv a explicat că este un rezultat al modificării legislației care prevede reducerea cotizației unice până la 22 la sută. Este un stimulent pentru scoaterea din ilicit a fondului de salarii. Se aștepta ca în urma acestei inovații să sporească fondul de salarii oficial cu 37 la sută. În realitate, s-a înregistrat o creștere cu 21,8 la sută. Iar numărul angajaților înregistrați a crescut cu numai 3 mii de persoane.
În rezultatul reformelor înfăptuite, de la începutul anului curent în regiune au fost reduse 6,5 mii persoane și au fost create numai 800 noi locuri de muncă. Despre crearea noilor locuri de muncă au raportat doar trei patroni, a subliniat Lilia Leliuh, reprezentanta Direcției principale a Fondului de pensii în regiunea Cernăuți. Unii patroni raportează că întreprinderile lor nu funcționează, însă îi dă de gol consumul de energie electrică. Circa 8 la sută din populația aptă de muncă din regiune nu lucrează. Angajarea lor ar însemna și un venit în bugetul Fondului de pensii de 22 milioane grivne, a precizat doamna Lilia Leliuh.
S-a replicat că numai Piața „Kalinivska” poate asigura o mie noi locuri de muncă. Se bănuiește că acolo și există noi locuri de muncă, dar se țin în ilicit. Mai este și alt „șiretlic” al patronilor – oficial ei le plătesc angajaților un salariu mic, ca mai mică să fie cotizația în Fondul de pensii, fără să se țină cont de nivelul de calificare al acestora. Dacă mic este salariul oficial, mică va fi și pensia – aceasta este o axiomă.
Și ne mirăm de ce în regiunea Cernăuți salariul mediu – de 3.249 grivne – este unul dintre cele mai mici pe țară. Funcționează bine schemele ilicite. Este bătător la ochi și decalajul între salariul șefilor și cel al subalternilor, care, la unele întreprinderi, este de 40 de ori mai mare. În afară de aceasta, 10,5 mii de angajați de la întreprinderi, instituții și organizații sau la antreprenori primesc un salariu sub nivelul celui minim.
Președintele Consiliului regional al Sindicatelor, Volodymyr Șkvarkovski, s-a pronunțat pentru un dialog social eficient. Trebuie să funcționeze acordul trilateral între organele puterii, sindicate și patroni, care ar stimula îmbunătățirea relațiilor de muncă. Reprezentanții sindicatelor au abordat și o altă problemă importantă, care poate fi soluționată de organele centrale. În momentul de față munca omului în prețul de cost al producției este evaluată la 9-11 la sută. Dacă această componentă va fi majorată până la 20 la sută, prețurile vor crește doar cu 120 la sută, în schimb salariile vor fi mai mari și oamenii își vor permite să facă mai multe cumpărături. Deci, sunt un fel de investiții interne și prețioase în economia țării.
Participanții la „masa rotundă” au decis să fie adoptat un plan de acțiuni, aprobat de ARS Cernăuți, în vederea coordonării acțiunilor pentru scoaterea din ilicit a salariilor. Iar persoanele care muncesc în sectorul ilicit trebuie să știe că legile Ucrainei nu prevăd pensia socială, de care înainte profitau persoanele care nu aveau vechimea de muncă necesară pentru pensionare.