„Sănătatea relațiilor familiale este un dar divin”

Screenshot_1

E un adevăr confirmat de dinastia de medici AMIHALACHIOAIE

Medicina este pasiunea și destinul familiei Amihalachioaie. Părinții și cei doi fii ai lor au absolvit una și aceeași instituție de învățământ – Universitatea de Medicină din Chișinău. Pavel, fiul lui Pavel Amihalachioaie din Molnița, raionul Herţa, a ajuns student în capitala Moldovei după ce a urmat Colegiul de Medicină din Bălți și avea deja specialitatea de tehnician dentar. Acolo și-a găsit ursita și în curând tinerii specialiști – stomatologul-chirurg Pavel și medicul-ginecolog Rodica Amihalachioaie au venit la Cernăuți, în orașul unde le-a fost menit să-și dureze casă și să-și îndeplinească misiunea, pe care și-au asumat-o, dând jurământul lui Hipocrate.

Tinerii medici, Pavel și Rodica, au dat și alt jurământ – unul altuia – de iubire și fidelitate pentru toată viața. Or, ei, deprinși să stea la straja sănătății oamenilor, au înțeles că sănătatea relațiilor familiale este un dar de la Dumnezeu.

Pe urmele părinților

Pe când fiii lui Pavel și Rodica Amihalachioaie – Iulian și Constantin – erau elevi la Școala medie nr.10 de la Roșa, lor li se prezicea cariera de medic. Așa și s-a întâmplat. Iulian, fiul mai mare, a pornit exact pe urmele tatălui său – a învățat mai întâi la Colegiul de Medicină din Bălți, însușind specialitatea de tehnician dentar, apoi s-a înscris la Universitatea de Medicină din Chișinău. În anii de neuitat de studenție a întâlnit-o pe Natalia, viitoarea lui soție, și au revenit la Cernăuți, ambii cu diplomă de medic și cu certificatul de căsătorie. O poveste de dragoste și de viață exact ca cea a părinților.

Constantin, mezinul, primind atestatul de maturitate, s-a dus direct la Universitatea de Medicină din Chișinău, alegându-și aceeași specialitate – de stomatolog.

– Nu este vorba numai de o tradiție a familiei noastre, pur și simplu, Universitatea de Medicină din Chișinău are o imagine bună în Europa, pregătind specialiști de înaltă calificare, afirmă domnul Constantin Amihalachioaie.

– Așa a fost și pe timpurile tinereții noastre, afirmă domnul Pavel. Am învățat foarte serios și profund, conștientizând că un medic nu are dreptul să-și cunoască superficial profesia. Este vorba doar de sănătatea oamenilor. Am dorit să învețe aşa și fiii noștri. În fiecare an, în perioada practicii de vară, și Iulian, și Costică au fost lângă mine, în cabinetul de chirurgie de la Policlinica stomatologică din Cernăuți, unde lucrez de-o viață. Au însușit deprinderile practice sub supravegherea mea și acum mă bucur că sunt foarte buni specialiști și și-au depășit părintele.

Dacă familia de medici Pavel și Rodica Amihalachioaie nu au întâmpinat nici un fel de obstacole în ceea ce privește angajarea la Cernăuți, în privința fiilor lor au fost unele complicații.

– Atunci era un singur stat – URSS – și cu diploma de specialist din Moldova puteai să te angajezi la lucru oriunde în spațiul sovietic, povestește domnul Pavel. Acum Ucraina și Moldova sunt două state independente și ca un specialist cu studii făcute în Moldova să fie primit la lucru în Ucraina, chiar de este cetățeanul ei, se cer înfăptuite anumite proceduri. Dacă în privința lui Iulian și a Nataliei a fost mai complicat, când i-a venit rândul lui Costică, aceste proceduri s-au mai simplificat.

– După Universitatea de Medicină din Chișinău am devenit interni în oraşul Ivano-Frankivsk, continuă domnul Constantin. Și fratele Iulian și eu am fost primiți acolo bine, profesorii erau indulgenți cu noi, înțelegând că în câteva zile nu poți trece ușor de la terminologia învățată în limba română la cea ucraineană, dar am făcut față, am primit calificarea necesară și ne facem datoria de medici-stomatologi.

– Iulian a lucrat un timp oarecare medic-stomatolog la Comisariatul militar din Cernăuți și a devenit apoi medic-stomatolog particular, are cabinetul său stomatologic, constată domnul Pavel.

– Trei ani am lucrat și eu împreună cu fratele, am obținut o practică bună și, iată, zilele acestea mi-am deschis cabinetul stomatologic propriu, se arată a fi mulțumit Constantin Amihalachioaie.

Ca și fratele său Iulian, Constantin este un specialist iscusit și în stomatologia terapeutică, și în cea ortopedică.

– Clienți avem, fiindcă oamenii s-au convins de calitatea muncii noastre, afirmă cu optimism domnul Constantin.

Vorbele bune – anestezie pentru suflet

Așa sunt ei, toți medicii din dinastia Amihalachioaie. Când chirurgul stomatolog Pavel Amihalachioaie își așează în jilț pacientul nu uită să-i spună o vorbă calmă, bună și înțeleaptă, care mai întotdeauna are efectul anesteziei. La fel și medicul-ginecolog Rodica Amihalachioaie care își primește pacientele ca o mamă grijulie. Sincer le dorește naștere fără complicații, iar copiii să le aducă fericirea de mamă, să le întărească familiile. Deși lucrează la o policlinică orășenească, de medicul-ginecolog Rodica Amihalachioaie știu femeile din raioanele sătești, mai ales din Herța, care se străduiesc să fie consultate anume de ea.

Soții Pavel și Rodica Amihalachioaie se simt fericiți și în rolul de bunei.

– Soția lui Costică, Irina, este ucraineancă și am primit-o cu mare drag în familia noastră, mi se destăinui domnul Pavel. Iată, cu nepoțica ne străduim să vorbim românește. Și să știți cât de frumos îmi spune românește „Bună ziua”.

La fel de sincer se bucură toți membrii acestei dinastii când pacienții le spun din suflet: „Îți mulțumim, doctore!”.

Vasile CARLAȘCIUC

Screenshot_5Screenshot_4 Screenshot_2 Screenshot_3

Добавить комментарий