Duminică, în preajma zile de naștere a genialului compozitor bucovinean, Ciprian Porumbescu, placa comemorativă a căruia este fixată pe fațada Palatului Național al Românilor din Cernăuți, în acest local a avut loc o sărbătoare a muzicii și cuvântului scris românesc. Societatea „Doamnele Române” (președinte Maria Toacă, scriitoare, și vicepreședinți Carolina Jitaru, jurnalistă și interpretă, Elena Nandriș, lucrătoare a culturii) au prezentat rezultatele realizării proiectului „Valori ale muzicii românești din Nordul Bucovinei”, susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În cadrul acestei proiect a fot lansată cartea „Cântă cucu-n Cernăuți” de Maria Toacă. La eveniment a participat Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, împreună cu echipa misiunii diplomatice.
Autorii proiectului au demonstrat un subiect video cu portretele a mai multor interpreți și muzicieni români din ținutul nostru, de vârsta 50+, însoțite cu fragmente din cele mai cunoscute cântece din repertoriul lor, care s-au mai păstrat în fonoteci. Nu toți dintre cei incluși în subiectul video și despre care se relatează în cartea „Cântă cucu-n Cernăuți” au putut să fie prezenți la această sărbătoare de suflet, dar la întâlnire cu publicul ales au sosit Nicolae Hacman, violonist virtuos, pedagog și conducător artistic al câtorva colective de muzică populară, Artist Emerit al Ucrainei, Nicolae Mintencu, învățător emerit al Ucrainei, rapsod popular, Maria Dovghei, interpretă și profesoară la Colegiul de arte „Isidor Vorobchievici”, Gheorghe Puiu, interpret cu o bogată biografie de creație, Victoria Costinean, interpretă și conducătoare a ansamblului folcloric de copii „Izvoraș”, lucrătoare emerită a culturii din Ucraina, Gheorghina Pascal, interpretă și poetă populară, Elena Nandriș, interpretă și conducătoare a câtorva colective artistice, Maria Moraru, interpretă și lucrătoare a culturii. Au evoluat tânărul colectiv vocal „Vocea neamului”, creat și dirijat de Elena Nandriș, Corul „Dragoș Vodă” în frunte cu solistul Gheorghe Puiu, grupa vocală „Urmașii lui Ștefan” condusă de Elena Nandriș, care au început sărbătoarea cu cântecul „Cântă cucul…”, un imn neoficial al românilor bucovineni.
La lansarea cărții „Cântă cucu-n Cernăuți” de Maria Toacă au vorbit Vasile Bâcu, poet și ziarist, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, și Vasile Rauț, președintele Societății panucrainene „Golgota”.
Prezentarea publică a realizării proiectului „Valori ale muzicii românești din Nordul Bucovinei” atestă sârguința și creativitatea cu care s-a lucrat la el.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com