Sărbătoare cu certificat de „renaștere spirituală și națională”, care confirmă veșnicia datinii străbune  

10 С 3

Odată cu crearea Comunității Teritoriale Ciudei, în care majoritatea satelor sunt cu populație românească, s-a născut și ideea de a marca prima primăvară a Comunității cu un festival al Mărțișorului. Propunerea a venit de la directorul Liceului nr. 1 din Ciudei (pe atunci Școala medie nr.1), Radu Petrașescu. Primarul de Ciudei, Anatolie Pițul, a susținut-o și de atunci frumoasa sărbătoare a primăverii s-a încetățenit în această comunitate, primind certificatul de „renaștere spirituală și națională”.

Săptămâna curentă, în aceiași locație – Casa de cultură din Ciudei – s-a desfășurat cea de a patra ediție a Festivalului „Mărțișor” în CT Ciudei. Deschiderea festivalului a fost anunțată de pe scenă de același Radu Petrașescu, avându-l alături pe domnul primar. În acest moment festiv domnul director a ținut să explice: „Ne-am gândit mult – să organizăm sau să nu organizăm în acest an Festivalul „Mărțișor”, doar în țară e război. În cele din urmă am decis să-l organizăm: să aducem câteva clipe de liniște sufletească oamenilor noștri, să întoarcem zâmbetul pe fețele copiilor, să le întoarcem copilăria fericită”. Argumentele lui Radu Petrașescu au fost convingătoare, iar primarul Anatolie Pițul a menționat că la ediția actuală a festivalului, ca și la precedentele, este prezent Consulul General al României la Cernăuți, excelența sa, Irina-Loredana Stănculescu. Șefa instituției consulare a României  la Cernăuți a venit cu un buchet mare de lalele, pe care le-a împărțit doamnelor și domnișoarelor participante de festival. Un mesaj frățesc de primăvară a rostit primarul Comunei Vicovu de Sus, județul Suceava, Vasile Iliuț, comună care are un acord de colaborare cu CT Ciudei. Ambii primari au dat asigurări că această colaborare va duce la prosperarea localităților lor înfrățite.

10 3 C 1

Un alt mesaj de salut a fost rostit de Ioan Ițco din Câmpulung, care vara trecută a adus la Ciudei Galeria personalităților bucovinene și a contribuit la ridicarea bustului academicianului Grigore Bostan la Budeneț, în satul său de baștină. Din partea Societății  pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” a vorbit vicepreședintele ei, poetul Nicolae Șapcă, el a citit și un sonet de-al său, consacrat femeii. Or, Festivalul „Mărțișor” din Ciudei a coincis cu Ziua Internațională a Femeii, creând o sărbătoare dublă.

10 3 C 4 a

Festivalul a început cu evoluarea colectivelor artistice de la Liceul nr.1 din Ciudei. Ansamblul de dans de la această instituție de învățământ – „Ciudeenii” – a fost creat cu mai multe decenii în urmă, pe când elev era actualul director Radu Petrașescu. Generațiile se schimbă, dar tradițiile rămân.

10 3 C 2

O tradiție a Festivalului „Mărțișor” de la Ciudei este participarea obligatorie a copiilor de la instituțiile preșcolare din localitățile Comunității – Ciudei, Igești, Cireș, Budeneț. La fel și elevii de la instituțiile de învățământ din aceste sate, inclusiv de la Școala de arte din Ciudei. În cadrul festivalului s-a prezentat cu un buchet muzical de primăvară interpreta Elena Patraucean, care și-a făcut studiile în România. Au fost invitați în scenă și vocile alese ale Ciudeiului – Diana Velea și Gabriel Panteleiciuc.

Ediția actuală a Festivalului „Mărțișor” a fost una de binefacere. Au cost colectați bani pentru necesitățile apărătorilor ucraineni, care apropie victoria și pacea. În toate mesajele de pe scenă a fost exprimată principala dorință și așteptare – ca această primăvară să devină una pașnică.

10 3 С 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий