„Sat bogat – țară bogată”

DSC_0300

Satul – leagănul neamului

DSC_0300De aceasta este convins primarul satului Priprutia, raionul Noua Suliţă, domnul Aurel Babii. Ba mai mult, este sensul activității sale și majoritatea consătenilor sunt de acord cu el, altfel nu l-ar fi ales în acest post de trei ori la rând. „Am venit la primărie pe un BMW de lux. Am fost antreprenor, sunt om înstărit și am hotărât să fiu primar nu pentru a mă îmbogăți, ci pentru a face ceva pentru consăteni”, afirmă dl Aurel Babii, purtând blugi și adidași. „Un primar adevărat nu trebuie să stea permanent în birou, ca un funcționar până în măduva oaselor, ci să lucreze pe teren, în mijlocul oamenilor”, mi-a spus domnul Babii, cerându-și parcă scuze pentru că l-am așteptat un pic la Consiliul sătesc. Și m-a invitat în BMW-ul său să-mi arate satul.

 În Priprutia drumurile-s mai bune decât la Cernăuți

Primul lucru care m-a uimit a fost repararea drumului chiar lângă primărie. Un grup de meșteri din Mamaivți așterneau pavajul pe un pat de prundiș după toate cerințele tehnologice. Este ceva obișnuit la oraș, dar nu la țară. Domnul primar, ghicindu-mi gândul, îmi explică: „Pavajul e avantajos în exploatare. S-a stricat un bloc, l-ai înlocuit cu altul, pe când acoperirea gropilor apărute în învelișul de asfalt e mai problematică”. De-a lungul Priprutiei trece drumul internațional Jitomir-Cernăuți. „De starea lui au grijă întreprinderile rutiere, iar de celelalte DSC_0293drumuri – primăria satului”, precizează dl Aurel Babii și o ia cu automobilul său pe unul din ele, paralel cu cel central. Deosebirea se simte imediat. Drumul lateral e într-o stare excelentă față de trasa internațională. Nici un hop, nici o groapă în asfalt, e neted ca oglinda, iar pe ambele părți ale lui – case minunate – una mai frumoasă decât alta. Ai impresia că ai nimerit într-o lume de basm. „Primăvara, în fiecare an, reparăm drumurile asfaltate – orice fisură este astupată cu smoală. Iată, acest segment de drum duce la Boianivca, un sat mic care ține de Consiliul sătesc Priprutia. Este acoperit cu prundiș, dar e neted și el și e într-o stare foarte bună”, îmi spune primarul la intrare în Boianivca. „În acest sat există o singură ulicioară și ea este acoperită cu pavaj. A rămas neamenajat un segment de 250 metri. Cred că în anul curent o să ducem lucrul până la capăt. Am planificat repararea a cinci drumuri din sat, e în puterile noastre s-o facem, încasând lunar în bugetul local circa 100 mii grivne. Mi-am început activitatea de primar cu repararea drumului din fața bisericii din Boianivca. Nu știu ce să cred, dar de atunci vin bani permanent în bugetul Consiliului sătesc”, relevă dl Aurel Babii. „Uitați-vă, nu este un stâlp fără felinar. Cu câțiva ani în urmă, într-o dimineață mă sună guvernatorul regiunii și-mi face un compliment: cică, venind de la Kiev la Cernăuți pe timp de noapte, n-a văzut nicăieri iluminarea ulicioarelor din sat, decât la Priprutia”, mai zice primarul.

 Porțile bunăstării

DSC_0313Cândva erau colhozuri milionare, în prezent avem primării milionare. Colhozul din Priprutia n-a făcut parte din această categorie, în schimb primăria pretinde la așa ceva. Oamenii locului au manifestat întotdeauna spiritul de bun gospodar. Sunt printre puținii din regiune, care obțin două recolte pe an. Le permite microclima și ei se folosesc cu iscusință de aceasta. Cultivă legume timpurii, iar după aceea seamănă în grădini culturile obișnuite. Când antreprenoriatul a luat amploare, locuitorii Priprutiei au ieșit în drum să vândă nu numai ridiche și alte legume, ci și marfă mai serioasă. De-a lungul drumului central, de pe o parte și pe de alta, sunt puse în vânzare porți din metal, ghizduri pentru fântâni, coșuri împletite, alte obiecte de care omul are nevoie la gospodărie. Circa 60 la sută dintre ele sunt confecționate pe loc. De pildă, familia Mihalcean – tatăl Ion și fiul Ion – au pus pe roate confecționarea porților din metal, cu detalii artistice, pe care le cumpără doar cei înstăriți. Ei au 14 angajați și businessul prosperă. Este solid și „atelierul” antreprenorului Petru Dârda. „Dacă această meserie n-ar aduce venit, nu ne-am ocupa de ea”, afirmă tânărul antreprenor Ion Mihalcean. Cei circa 40 de antreprenori eficienți din Priprutia asigură și dezvoltarea satului lor. „Ei, precum și proprietarii benzinăriei, Firmei „Boianivca”, pomicultorul Vasile Hauca asigură partea de venituri ale bugetului Consiliului local”, constată contabila Cristina Gorodinsca. „Într-adevăr, este un buget al prosperării”, conchide domnul primar, Aurel Babii.

Localitate fără biserică, dar cu bisericuțe

DSC_0306Locuitorii Priprutiei sunt enoriașii Bisericii din Boian, ctitorită de renumitul cronicar, Ion Neculce. Și până în prezent nimeni nu s-a gândit să ridice un locaș de închinare pe teritoriul satului. Poate în viitor va fi așa ceva, dar până când unii gospodari au construit câteva bisericuțe la răscruci de drumuri și în centrul Priprutiei. Cea din centru, străjuită de un mesteacăn, este darul familiei Niscoromni. Doamna Elena, care a gătit-o de Paști, îmi spune că ușa bisericuței este deschisă mereu ca trecătorul să poată intra aici și, prin rugăciune, să-i mulțumească Bunului Dumnezeu pentru toate și cerându-i să le dea puteri și înțelepciune pentru a-și trăi viața cu demnitate. „Oamenii noștri sunt harnici, gospodăroși, înstăriți, dar și cu Dumnezeu în suflet”, afirmă primarul Aurel Babii.

În țară continuă reforma autoadministrării locale, formarea comunităților teritoriale. „Priprutia este un sat care se poate întreține pe sine. Dar dacă, în cele din urmă, se va decide să formăm împreună cu satul Boian o comunitate teritorială, aș vrea ca până în anul 2017, când expiră termenul, să creăm aici toată infrastructura necesară”, spune cu fermitate primarul Aurel Babii.

Vasile CARLAŞCIUC

Fotografii de autor

 

Добавить комментарий