Barbaricum (din greacă: „străin”, „barbar”) este un termen geografic folosit de experții în istorie și arheologie pentru a desemna o zonă vastă locuită de barbari, care în epoca romană se afla în afara sau în graniţele Imperiului Roman, în Europa de Nord, Centrală și de Sud-Est, dar care făcea parte din lumea romană.
Referitor la satul Komariv, arheologii au ajuns la această concluzie când au găsit aici un atelier de sticlărie. Săpăturile au început în anii ’50 și ’60 ai secolului trecut și au impresionat prin natura descoperirilor arheologice. În special, au găsit un număr incredibil de produse din sticlă diferite, dar cel mai important, clădiri și unelte legate de producția de sticlă. Ceva similar cu Komariv nu a fost găsit în niciun colț al Barbaricum-ului european.
Potrivit oamenilor de știință, acest centru este unic, deoarece este singurul descoperit în Europa în afara Imperiului Roman. Acest lucru indică prezența unui grup mare de oameni și provincii romanizate adânc în zona barbară. În plus, această descoperire demonstrează influența puternică a tradițiilor romane provinciale asupra locuitorilor din partea superioară a Nistrului.
Săpăturile continuă de 12 ani. Aria lor s-a extins la satele Buzovyţia, Makariv și Dnistrovka. Expedițiile includ membri ai personalului, studenți și profesori de la patru universități ucrainene, precum și voluntari. Finanțarea este asigurată prin granturi internaționale. Toate artefactele descoperite vor fi expuse în Muzeul Etnografic Regional din Cernăuți.
La 15 august, de Ziua arheologului, Viktor Gryga, specialistul principal al Secţiei pentru sprijinirea reformei și auditul programelor locale, a vizitat tabăra expediției, a discutat cu cercetătorii și i-a felicitat cu prilejul sărbătorii profesionale. De asemenea, oficialul i-a mulțumit lui Oleg Petrauskas, doctor în istorie, șef al Departamentului de arheologie slavă timpurie din cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, pentru contribuția sa semnificativă la dezvoltarea științelor arheologice și istorice și i-a înmânat un certificat de onoare din partea Consiliului Regional Cernăuţi, comunică site-ul Consiliului Regional Cernăuţi.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com