Ambasadoarea Italiei în Franţa a fost convocată luni la Ministerul de Externe francez după afirmaţiile făcute de vicepremierul italian, Luigi Di Maio, care a acuzat Franţa de “sărăcire a Africii” şi de agravare a crizei migranţilor.
“Directorul de cabinet al ministrului responsabil de afacerile europene, Nathalie Loiseau, a convocat-o pe ambasadoarea Italiei (Teresa Castaldo), ca urmare a afirmaţiilor inacceptabile şi fără obiect făcute de autorităţi italiene în cursul zilei de ieri”, a comunicat cabinetul ministrului.
Luigi Di Maio îşi exprimase dorinţa — duminică — ca Uniunea Europeană să aplice “sancţiuni” împotriva ţărilor care, începând cu Franţa, s-ar afla — potrivit lui — la originea dramei migranţilor în Mediterana şi “făcându-i să plece” din Africa.
“Dacă în prezent există oameni care pleacă, este pentru că unele ţări europene, cu Franţa în frunte, nu au încetat niciodată să colonizeze zeci de ţări africane”, a insistat Di Maio, liderul politic al Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), care guvernează împreună cu Liga (extrema dreaptă), condusă de Matteo Salvini.
Potrivit lui Di Maio, care este şi ministru al dezvoltării economice, “există zeci de ţări africane în care Franţa impune o monedă, francul în colonii şi cu această monedă ea finanţează datoria publică franceză”.
“Dacă Franţa nu avea colonii africane, pentru că astfel ele trebuie să fie numite, ea ar fi 15-a putere economică mondială, în timp ce ea este printre primele, datorită a ceea ce ea face în Africa”, a argumentat el.
Relaţiile între Paris şi Roma sunt extrem de tensionate după sosirea la putere a extremei drepte, aliată cu forţele antisistem în Italia în iunie 2018.
Di Maio şi ministrul de interne Matteo Salvini şi-au oferit în acest fel foarte demonstrativ sprijinul faţă de “vestele galbene”, mişcarea socială care zdruncină preşedinţia lui Emmanuel Macron în Franţa.
Matteo Salvini l-a acuzat pe preşedintele francez că guvernează ”împotriva poporului său” şi a mers până acolo încât i-a dorit plecarea (“Cu cât mai repede se va întoarce acasă, cu atât va fi mai bine!”, a spus el).
Guvernul italian solicită de asemenea Parisului extrădarea celor 14 italieni căutaţi pentru terorism din “anii de plumb” şi refugiaţi în Franţa.