Şcoala din Iordănești riscă să se prăbușească

17159259_661293554055366_972641900078724783_o

Până nu tună, omul nu-şi face cruce — spune un proverb slav. Într-adevăr, ea, nepăsarea, este foarte păgubitoare şi nu trebuie aşteptat acel tunet sau o altă stihie ca să cerem ajutorul Atotputernicului. Una este nepăsarea cetăţeanului de rând şi cu totul alta — nepăsarea demnitarului, de care depinde soluţionarea multor probleme în societate. Deci, şi responsabilitatea este diferită.

Un contrast ca la lordăneşti nu ştiu dacă mai există undeva în regiune. O minunată şcoală cu trei nivele, părăsită de constructori în etapa finală a lucrărilor, şi alături şcoala veche, ridicată încă pe timpul Austriei, unde în clasele mici şi reci, cu fisuri straşnice pe la unghere, învaţă copiii satului. „Şcoala nouă este gata în proporţie de 80 la sută. Pentru construcţia ei au fost cheltuite 40 milioane grivne şi pentru finalizarea lucrărilor mai sunt necesare încă 11 milioane grivne”, explică primarul satului, dl Gheorghe Lutic. Ai impresia că cele 11 milioane grivne sunt căutate cu lumânarea ziua în amiaza mare. Or, lucrările de construcţie pe şantierul noii şcoli din lordăneşti au fost oprite, după cum bănuiesc locuitorii satului, din cauza ambiţiilor unor politicieni, care caută nod în papură şi pete-n soare. Nod în papură n-au găsit, dar au „înnodat” buna desfăşurare a lucrărilor de construcţie. Şi autorităţile raionale, regionale sunt impuse să deznoade unele pungi bugetare pentru ca noua şcoală din lordăneşti, în sfârşit, să fie dată în exploatare, căci demult a trecut acel 1 septembrie, când urma să fie înmânată cheia-simbol şi tăiată panglica de la intrare.

Şi funcţionarii, fără grabă, se preocupau de problema gravă a lordăneştiului. Şi, iată, acel tunet din senin: la 9 martie au apărut fisuri mari în sala de calculatoare şi în sala unde învaţă elevii din clasa a doua. Semnalul alarmant a fost transmis de primarul satului, dl Gheorghe Lutic, şi de dl Nicolae Şapcă, redactorul ziarului „Monitorul de Hliboca”, deputat în Consiliul Raional, autorităţilor respective. Imediat a sosit la lordăneşti şeful Administraţiei Raionale de Stat Hliboca, dl Gheorghe Pridii, apoi o comisie de la Serviciul de Stat pentru Situaţiile de Urgenţă, care au constatat şi au fixat documentar: clădirea veche a şcolii din lordăneşti se află în stare avariată. De aici reies şi acţiunile de urgenţă ce urmează să fie întreprinse. Dar cei, care trebuie să vorbească, tac, cei, care trebuie să acţioneze prompt nu pot ieşi din inerţia lentă şi confortabilă pentru ei. Această tăcere este apăsătoare pentru iordă- neşteni, mai ales pentru părinţii care îşi trimit copiii să înveţe întrun edificiu avariat.

„Ne aşteptăm la o reacţie a autorităţilor, dar ea întârzie, spune domnul Nicolae Şapcă. De cele întâmplate la lordăneşti este la curent guvernatorul Oleksandr Fişciuk. Cum ar proceda un adevărat gospodar în locul lui? S-ar duce la Guvern şi nu se va întoarce până nu va obţine cele 11 milioane de grivne pentru încheierea construcţiei noii şcoli din lordăneşti. în cazul dat orice şovăială poate avea consecinţe nedorite”.

„Atunci când este pusă în pericol viaţa copiilor şi a pedagogilor nu este timp de răgaz, continuă gândul lui Nicolae Şapcă primarul Gheorghe Lutic. Luni, 13 martie, la şedinţa aparatului Administraţiei Regionale de Stat a fost abordată în primul rând problema lordăneştiului. Guvernatorul a şi plecat la Kiev. Poate se va întoarce cu o veste bună pentru noi? Situaţia e de aşa natură că trebuie să fie întreprinse măsuri urgente. Altfel nu se poate”.

lordăneştenii sunt foarte răbdători, dar şi paharul răbdării se umple. Dacă nu va fi înlăturat pericolul care s-a abătut asupra copiilor lor la şcoală, dacă nu va fi garantată deschiderea şcolii noi la 1 septembrie 2017, ei vor recurge la diferite forme de proteste. În cazul dat, vorba pompierilor, jocul cu focul este destul de păgubitor.

„Chiar şi în situaţia în care am nimerit, nu trebuie să ne pierdem încrederea că totul se va termina cu bine, se arată a fi optimist domnul primar Gheorghe Lutic. Oamenii noştri sunt înţelegători, dar trebuie să fie înţelegători cu ei şi cei de care depinde darea cât mai repede în exploatare a noii şcoli”.

Добавить комментарий