De câțiva ani funcționarii din învățământ alcătuiesc ratingurile școlilor medii de cultură generală după rezultatele testărilor independente externe. Or, aceste teste sunt rezultatul final al procesului de instruire, indicii lui calitativi. Zilele acestea, în pragul noului an școlar, Sursa informativă „Osvita. ua” a oficializat ratingul școlilor din țară în baza testărilor independente externe din 2018. În regiunea noastră sunt 227 de școli medii (în afara celor din orașul Cernăuți) și în topul primelor 30 nu veți găsi școli cu limba română de predare. Cea mai bună poziție, a 39-a, o deține Școala medie din Dranița, raionul Noua Suliță. În prima sută mai sunt două școli românești – Liceul din Noua Suliță (locul 73) și Școala medie din Mămăliga, același raion (locul 99). Pe locurile de la 100 și până la 150 s-au mai plasat câteva școli de ale noastre: Gimnaziul din Boian (locul 104), Bălcăuți (113), Costiceni (130), Dinăuți (136) – toate din raionul Noua Suliță, și Pătrăuții de Sus, raionul Storojineț (148). Asemenea școli cu imagine foarte bună s-au clasat în partea a doua a listei: Şcoala din Voloca e pe treapta 154, cea din Cupca – pe treapta 177 (ambele din raionul Hliboca), Școala medie nr. 1 din Ciudei – pe treapta 179, Gimnaziul din Crasna – pe treapta 198 (ambele din raionul Storojineț), Liceul raional „Gh. Asachi” din Herța – pe treapta 197, Școala de bază din Buda Mare, același raion, – pe treapta 200. Și încheie lista rating-ului patru școli românești cu frumoase tradiții: Școala medie „Gh. Nandriș” din Mahala, raionul Noua Suliță, Şcoala din Tereblecea, raionul Hliboca, Mogoșești, raionul Herța, și Igești, raionul Storojineț, care au ocupat respectiv locurile 224-227.
Suntem departe de a concluziona că la instituțiile de învățământ cu limba română de predare procesul și nivelul de instruire corespund acestui rating. La mijloc este altceva.
Zilele trecute, un cunoscut director de școală mi-a spus că s-a confruntat cu o problemă destul de serioasă: completarea clasei a zecea. Potențialii elevi în clasele superioare vor să-și aranjeze viața după absolvirea a nouă clase. Se înscriu la licee, școli tehnico-profesionale sau pleacă peste hotare, acolo unde lucrează părinții lor.
– Cu aceeași problemă ne confruntăm și noi, a recunoscut directorul Școlii medii nr.1 din Crasna, raionul Storojineț, dna Viorica Istrati. Am observat de câțiva ani că cei mai buni elevi părăsesc școala după clasa a noua. Își încearcă norocul la școli medii speciale sau la cele profesionale. Iar în clasele superioare rămân mulți elevi cu puțină râvnă la învățătură. Îi ademenește mai mult orientarea profesională. La școala noastră ei învață șoferia. Unii elevi sunt bine asigurați financiar, părinții lor lucrează peste hotare și tot acolo doresc să plece, după absolvirea școlii, și odraslele lor. Rezultatele slabe la susținerea testelor nicidecum nu sunt un reproș la adresa pedagogilor. Dispunem de profesori buni, iar procesul de studiere a limbii de stat – ucrainene – este bine organizat. S-a produs ceva în psihologia elevilor, alte stimulente au apărut pentru ei.
L-am contactat și pe directorul Școlii medii din Bălcăuți, raionul Noua Suliță, Oleg Boloban. – Rezultatul din anul curent e mai slab decât cel din anul trecut, recunoaște domnul Oleg Boloban.
În anul 2017 am fost în prima sută a școlilor din lista rating-ului, anul acesta am coborât cu câteva trepte. Testele au fost susținute de 13 elevi, printre aceștia a fost și o elevă medaliată. E greu să obții un succes mai mare, dacă lipsește motivația. Iar la majoritatea elevilor noștri ea lipsește. Au pierdut interesul de a învăța. Profesorii se străduiesc, dar ar trebui să depună silință și elevii, atunci și rezultatul va fi acel dorit. Faptul că avem medaliști înseamnă că procesul instructiv este, totuși, bine organizat.
Dacă tineretul din Ucraina va simți că viitorul lor depinde de știința de carte, ei își vor schimba complet atitudinea față de învățământ. Iar pregătirea specialiștilor de înaltă calificare și asigurarea lor cu locuri de muncă și cu o perspectivă în viață ar trebui să constituie rezultatul final al reformei învățământului. Din acest punct de vedere ratingul funcționarilor din învățământ este îццццncă sub nivelul cerințelor.