A avut loc întâlnirea ordinară a Grupului tehnic internațional privind dezvoltarea infrastructurii vamale. Reprezentanții guvernelor, serviciilor vamale și de frontieră din Ucraina și România, precum și ai misiunii consultative a Uniunii Europene au discutat despre următoarea etapă de pregătire a unui proiect de amploare privind dezvoltarea punctelor de control, care urmează să fie prezentat Comisiei Europene. „Sunt recunoscător părților ucraineană și română pentru cooperarea eficientă. Am identificat principalele priorități, termenele și sarcinile care trebuie îndeplinite», a declarat Dorel Fronia, consilier vamal în cadrul Misiunii Consultative a Uniunii Europene.
Membrii grupului tehnic au convenit asupra diferitor aspecte legate de dezvoltarea punctelor de control în oglindă, inclusiv construirea infrastructurii rutiere și vamale și a echipamentelor tehnice la punctele de control. Potrivit lui Serghii Derkaci, adjunctul ministrului Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei, părțile discută în prezent despre semnarea unui memorandum privind dezvoltarea infrastructurii de frontieră și vamale între Ucraina și România, care le va permite să conlucreze referitor la problemele de trecere a frontierei și să îmbunătățească în comun activitatea punctelor de control de pe ambele părți. „Regiunea Cernăuți a înaintat propuneri în vederea construirii mai multor puncte de control în cadrul proiectului comun, cel mai mare fiind „Fântâna Albă – Climăuţi”.
În timpul întâlnirii s-a discutat nu numai despre punctele de control rutier. A fost exprimată necesitatea de a îmbunătăți rețeaua punctelor de control feroviare, în special punctul de control Vadul Siretului – Vicşani. Extinderea acestuia va face posibilă triplarea traficului de mărfuri. „Lucrăm și în această direcție”, a declarat șeful Administraţiei Militare Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, scrie contul de Facebook al AMR Cernăuţi.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com