Se va încheia războiul din Ucraina în următoarele luni: ce spun despre asta conducerea ucraineană și un analist politic 

5 04 А 1

Expertul nu exclude faptul că doar doi factori pot influența decizia lui Putin cu privire la război.

După declarațiile regulate ale Președintelui SUA și ale trimisului său special, Keith Kellogg, cu privire la apropierea unui armistițiu în Ucraina, Rusia a continuat să lanseze rachete, bombe și drone împotriva țării noastre, iar dronele inamice continuă să opereze. Mii de ucraineni numesc această situație nimic mai puțin decât o realitate paralelă. În același timp, Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat că Ucraina, Statele Unite și Europa sunt unite în problema încetării focului. El nu a exclus faptul că situația s-ar putea schimba în următoarele săptămâni sau luni.

La ce să ne așteptăm în viitorul apropiat, având în vedere situația actuală, analistul politic Volodymyr Fesenko a declarat pentru TSN.ua într-un comentariu.

„Nu există niciun armistițiu. A existat o încercare de a ajunge la prima etapă a unui armistițiu în sectorul energetic și pe mare. Formal, se presupune că a fost convenit, dar funcționează la o scară foarte limitată și cu încălcări evidente. Ambele părți se acuză reciproc de încălcări”, spune Volodymyr Fesenko.  El continuă: „În ceea ce privește marea, nu a existat un război activ. Mai degrabă, există o luptă de negociere, Rusia își prezintă ultimatumurile, iar americanii înțeleg că nu le pot îndeplini fără acordul Europei. Acesta este motivul pentru care nu există niciun progres acolo. În ceea ce privește sectorul energetic, acestea sunt acum puse în aplicare în mod oficial, dar sunt puse în aplicare în același mod în care au fost puse în aplicare odată acordurile de la Minsk — nu există un război activ, dar în același timp există încălcări demonstrative regulate”. Potrivit expertului politic, principala problemă este că, până când nu va exista o încetare a focului în aer, încălcările, chiar accidentale sau parțiale, vor fi inevitabile. „Pentru a avea loc un progres real, și nu doar unele negocieri sau acorduri, trebuie să convenim asupra unei încetări a focului în aer. Aceasta este cheia”, a declarat Fesenko.

În opinia sa, problema de până acum este că procesul de negociere a ajuns la o stagnare clară.

„Pur și simplu, este blocat. Procesul este înghețat. Formal, nu se oprește, dar toate părțile au ajuns la un anumit blocaj”, evaluează situația analistul politic.

Potrivit lui, Rusia nu este în mod clar dispusă să facă noi compromisuri, noi pași, își înaintează propriile ultimatumuri și nu este pregătită să intre într-o nouă etapă a încetării focului. „Rusia trage de timp, dar acesta nu este scopul, este o modalitate, un instrument de a exercita  presiune asupra lui Trump. Pentru a-l forța pe acesta din urmă să facă pace în termenii Rusiei”, explică Fesenko.

Fesenko a opinat că Rusia este ghidată de următoarea logică în relația cu Statele Unite: „Logica este următoarea: doriți o pace rapidă, o încetare a focului este bună. Dar continuați și faceți presiuni asupra Ucrainei pentru a fi de acord cu termenii ruși. Atunci războiul se va încheia rapid. Rusia dorește mai întâi ridicarea sancțiunilor, acționând pe baza logicii „banii dimineața, scaunele seara”. Acest lucru a condus la un blocaj în procesul de negociere”.

Analistul politic este convins că rușii îi șantajează de fapt pe americani, cerându-le concesii.

„Lavrov a spus fără echivoc că Washingtonul trebuie să dea ordine Kievului, iar Kievul trebuie să execute aceste ordine. Iar americanii înțeleg că această logică nu va funcționa, nu vom urma ordinele rușilor, chiar dacă ele vin de la Washington. Dacă acest blocaj va fi depășit este o întrebare deschisă. Mi se pare că există încercări. De ambele părți”, spune Volodymyr Fesenko.

Dar, în același timp, în opinia sa, rușii vor să reia un dialog mai activ între SUA și Rusia, fără Ucraina.

„Exact acesta este scopul vizitei lui Kirill Dmitriev (reprezentantul special al lui Putin — n.r.) la Washington. Americanii au o altă logică. Cred că au fost de acord cu vizita lui Dmitriev pentru a relua negocierile. Cred că vor face presiuni asupra rușilor pentru a-i convinge că, dacă doriți să negociați afaceri, atunci reluarea discuțiilor privind încetarea focului trebuie să facă parte din procesul de negociere chiar acum. Deci, există șanse”, sugerează politologul. În plus, el nu exclude posibilitatea unei noi conversații telefonice între Trump și Putin în viitorul apropiat. „Nu exclud ca, după sau în timpul vizitei lui Dmitriev, să existe un acord privind o nouă convorbire telefonică între Trump și Putin. Dacă vor avea loc noi runde de discuții și cât de eficiente vor fi acestea este o întrebare deschisă. Cred că se va încerca reluarea negocierilor pentru încetarea focului”, spune expertul.

Fesenko adaugă că nu există un răspuns simplu și lipsit de ambiguitate la întrebarea dacă Rusia se îndepărtează de pace. „Există doi factori. Primul este încercarea lui Putin de a ajunge la un acord cu Trump. Dacă această motivație domină dorința lui Putin de a câștiga asupra Ucrainei, atunci el va continua negocierile pentru a pune capăt războiului. Întrebarea este când și cum se va ajunge la un acord. Dar acest factor îl va menține pe Putin în procesul de negociere”, sugerează expertul. Potrivit lui, al doilea factor este disponibilitatea și capacitatea Rusiei de a purta un război la scară largă. „Până în prezent, există o astfel de disponibilitate. Conform estimărilor, există resurse până la sfârșitul anului. După aceea, va fi problematic”, evaluează Fesenko situația.

Rezumând, el spune următoarele: „Tocmai scăderea capacității resurselor de a continua un război de amploare, acumularea de probleme interne pot împinge treptat Rusia să pună capăt războiului prin negocieri. Acesta este motivul pentru care unii experți cred că, dacă Putin nu reușește să facă progrese reale în război până în toamnă, va fi mai înclinat să ajungă la unele acorduri reale privind încheierea războiului în toamnă.”

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий