Şedinţă privind funcționarea liceelor specializate în comunitățile cu populaţie românească din regiunea Cernăuți

7 03 F 1

La ședință au participat Roman Greba, adjunctul șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Iryna Isopenko, reprezentantul Împuternicitului Radei Supreme pentru Drepturile Omului în regiunea Cernăuți, Oksana Sakrier, directorul Departamentului de Educație și Știință din cadrul AMR Cernăuți, precum și reprezentanți ai comunităților, directori de școli și reprezentanți ai societăţilor naționale-culturale românești din Ucraina, inclusiv  Dumitru Caulea, preşedintele organizației publice a muzicienilor români din Ucraina „Armonia”, Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Renașterea și Conservarea Culturii Tradiționale Românești, Vasile Bâcu, preşedintele Societății pentru Cultură şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuți, Aurica Bojescu, vicepreşedinte al  Consiliului reprezentanţilor asociaţiilor publice ale minorităţilor naţionale, popoarelor băştinaşe de pe lângă Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Ucrainei.

Reforma liceului face parte dintr-o reînnoire cuprinzătoare a învățământului mediu general, în conformitate cu conceptul noii școli ucrainene. Începând cu 2027, se preconizează introducerea unui învățământ mediu specializat de trei ani (clasele 10-12) în două domenii: academic și profesional, se menţionează în postarea de pe Facebook a AMR Cernăuţi.

Principalele cerințe pentru licee sunt definite de Legea Ucrainei „Cu privire la învățământul mediu general complet”, inclusiv funcționarea a cel puțin două clase în trei profiluri de studiu la nivelul învățământului secundar specializat (pe parcursul a 10-12 ani de studiu); funcționarea liceului ca entitate juridică distinctă, separată de școlile primare și gimnazii, cu excepția cazurilor specificate de prezenta lege; indicatorii demografici de dezvoltare a unităților teritorial-administrative relevante.

În vederea elaborării unui plan de perspectivă pentru rețeaua de licee specializate, Departamentul de Educație și Știință din cadrul AMR Cernăuţi a organizat 20 de întâlniri de comunicare cu primarii comunităților teritoriale, deputații Consiliului Regional și ai consiliilor locale, șefii secţiilor locale de educație și cu profesorii.

Pe baza rezultatelor acestor întâlniri, a sugestiilor deputaților și comunităților, a fost actualizat planul pentru rețeaua de licee specializate din regiunea Cernăuți.  Acesta prevede funcționarea a 62 de instituții de învățământ mediu general care vor oferi servicii de învățământ specializat superior, inclusiv 58 de licee academice, 2 licee sportiv-militare, 1 liceu de artă și 1 liceu științific.

Planul de perspectivă pentru rețeaua de licee specializate ia în considerare componența multietnică a populației regiunii. Se prevede ca în 13 licee academice din 12 comunități să funcţioneze clase cu limba română de predare. Este vorba de comunităţile teritoriale Mămăliga, Herţa, Ostriţa,  Noua Suliţă, Mahala, Tărăşeni, Hliboca, Crasna, Pătrăuţi, Storojineţ. Ciudei şi Cernăuţi.

Crearea unei rețele eficiente de licee de profil e și academice va îmbunătăți calitatea educației și va garanta că fiecare copil are posibilitatea de a alege un profil care să corespundă abilităților sale. Reforma liceului rămâne una dintre prioritățile-cheie ale politicii educaționale a Bucovinei, a menţionat Roman Greba, adjunctul şefului AMR Cernăuţi.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий