Sfântul Mucenic Dimitrie – patronul Bisericii din Dinăuți

8 11 B1
La 8 noiembrie, pe stil vechi, este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dumitru (Dimitrie). El a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), în provincia Iliricum, și a fost el însuși ofițer al Imperiului Roman. Sfântul Mucenic Dimitrie s-a născut în cetatea Solun (Tesalonic), din părinţi de neam bun şi drept-credincioşi. Tatăl său era voievod în cetatea Solunului şi era creştin. Dar nu îndrăznea să mărturisească public credinţa în Hristos, căci atunci era mare prigoană asupra creştinilor din partea păgânilor împăraţi. Întorcându-se victorios după o luptă în părţile de răsărit ale imperiului, Maximian a ajuns şi la Tesalonic. Aici l-a chemat în faţa sa pe guvernatorul cetăţii, tânărul Dimitrie, care stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creştin. Sfântul Dimitrie a fost închis într-o baie mare şi veche, căci locul i s-a părut împăratului a fi mai de necinste decât închisoarea de obşte, unde au intrat ostaşii şi găsindu-l stând la rugăciune, l-au împuns cu suliţele. Întâia suliţă cu care a fost lovit a fost în coasta dreaptă, în locul în care a fost împuns şi Hristos pe cruce, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind astfel moarte martirică.
8 11 B 2
Sfântul Dimitrie este considerat şi patronul păstorilor, ziua lui fiind aceea în care, spune tradiţia, ciobanii află cum va fi iarna. Aceştia îşi aşează cojocul în mijlocul oilor şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.
E zi de hram la Dinăuți. Biserica din această localitate îl are drept patron pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Ea a ars de câteva ori, dar bunii credincioși din Dinăuți au ridicat-o din ruine. Ba chiar au dus în curtea bisericii o impunătoare sculptură în piatră a Mântuitorului.
„În această zi luminoasă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, aș dori să-i felicit sincer pe toți sătenii și oaspeții satului nostru cu ocazia hramului bisericii. Fie ca puterea, credința și curajul Sfântului Dimitrie să fie cu voi toți și să vă inspire la mari realizări în viața voastră, iar Sfântul Dimitrie să ne susțină mereu, protejând curajoșii soldați ucraineni și viețile lor în lupta pentru mult așteptata Victorie și Pace în țara noastră”, se menționează în postarea de pe Facebook a starostelui de Dinăuți, CT Noua Suliță, Radu Ștefliuc.
8 11 B 3
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий