Una dintre cele mai mari sărbători, mai ales pentru copii, în preajma Crăciunului este Sfântul Nicolae Făcătorul de Minuni. Copiii continuă să-i scrie scrisori, cerând cadourile dorite, pe care Făcătorul de Minuni le lasă noapte spre sărbătoarea sa (6 decembrie – stil nou, 19 decembrie – stil vechi) în ghetuțele acestora.
Moș Nicolae este un personaj legendar și mitic, care are corespondenți în întreaga Europă Centrală, dar și în Europa de Vest. Personajul este în mare parte asemănător lui Moș Crăciun, ambii fiind o adaptare după Sfântul Nicolae, ambii purtând straie roșii și oferind cadouri.
Dar există diferențele dintre Moș Nicolae și Moș Crăciun. Moș Nicolae aduce daruri copiilor în ajunul zilei de Sfântul Nicolae în timp ce Moș Crăciun vine în ajunul Crăciunului. Moș Nicolae vine călare pe un cal alb în timp ce Moș Crăciun vine pe o sanie trasă de reni. Moș Nicolae lasă cadouri copiilor cuminți în ghetuțele lustruite, iar Moș Crăciun le lasă sub pomul de Crăciun. Moș Nicolae lasă o nuielușă copiilor obraznici în timp ce Moș Crăciun le lasă cărbune.
La 1 decembrie, la Cernăuți și-a deschis larg ușile Reședința Sfântului Nicolae. Ea se află pe teritoriul Muzeului de arhitectură populară sub cerul liber. „Regimul de muncă” al Sfântului Nicolae este de la ora 10 până la ora 18. Detalii oferă site-ul Muzeului de arhitectură populară.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com