Sfat util pentru părinţi. Copiii, cărora li se citesc povești sau cărţi în general, cresc mai inteligenți și mai sociabili

000 Cititul poveştilor

Specialiștii le recomandă părinților să le citească copiilor încă de mici, pentru a le îmbogăți limbajul și abilitățile de socializare. Părinții le dau copiilor un avantaj prin lectură, care contribuie la crearea unor legături puternice între ei, la dezvoltarea unui IQ ridicat și la îmbogățirea vocabularului. Dacă copiilor, de mici,  li se citesc povești, aceștia încep a citi singuri mai devreme.  Micuții au un vocabular mai bogat și sunt mai deschiși la comunicare.

Părinții ar trebui să le citească copiilor încă de la vârste fragede. Copiii se calmează mai ușor atunci când aud vocea părinților, iar ritmul vocii le este liniștitor. Conform unui articol științific din SUA, copiii ai căror părinți le citeau povești aveau scoruri mai mari la testele de inteligență.

De asemenea, cărțile oferă un fundament puternic pentru copii în viitoarele interacțiuni cu ceilalți. Cititul în voce este fundamentul limbajului. Astfel, copilul va învăța mai repede că vorbirea înseamnă context, propoziții, gramatică și cuvinte. Pe la 2-3 ani se dezvoltă capacitatea copiilor de a vorbi, iar poveștile și cărțile le oferă cuvintele și propozițiile de care au nevoie.

Se mai consideră că cititul, împreună cu părinţii a  poveștilor sau a cărților în general,  îi ajută pe copii să-și dezvolte și capacitatea de a se concentra. Respectiv și acesta este un beneficiu ca părinţii să nu ignoreze  lecturarea cărților pentru micuții lor.

Dacă copiilor în creștere li se citește în mod regulat, ei au mai mult succes la școală. Părinții pot contribui foarte mult la acest lucru. Abilitățile lingvistice se îmbunătățesc, capacitatea de concentrare este antrenată, cei mici învățând multe lucruri noi.  Iar cititul cu voce tare devine un moment de bine şi pentru părinți,  și pentru copii.

Citirea cu voce tare împreună creează un sentiment de siguranță și apropiere. Copiilor le place să privească cărți ilustrate și să asculte povești împreună într-o atmosferă confortabilă. Și pentru părinți, de asemenea, este adesea un moment de relaxare.

Cititul, anume cu voce tare, extinde vocabularul și expresivitatea copilului.  Copiii devin mai înțelegători pentru alți copii. Ei învață despre prietenie, frustrări și bucurii de la eroinele și eroii lor. Acest lucru face mai ușor să se înțeleagă în grupuri.

Cartea citită în voce îi pregătește pe copii pentru începerea școlii. Copiii cărora li s-a citit s-au dovedit a învăța mai ușor la școală.

În timpul cititului întotdeauna sunt permise întrebările curioase. Fiți mulțumit că povestea îi place copilului şi  găsiți un moment potrivit pentru a face din cititul cu voce tare un ritual fix. Multe familii nu își pot imagina viața fără „povestea de la culcare”. Pentru părinți, aceasta poate fi o bună ocazie de a se calma. În același timp, copilul se poate îmbrățișa încă o dată cu mama sau cu tata înainte de a merge la culcare.

Faceți din cititul cu voce tare timpul vostru de calitate împreună! Alegeți o carte potrivită vârstei copilului, astfel încât acesta să poată înțelege bine conținutul. (ODORAŞ)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий