În viața lor de zi cu zi, oamenii au şi o dispoziție negativă naturală care îi determină să acorde atenție pericolelor sau amenințărilor percepute. Chiar dacă viața poate aduce provocări și momente dificile, există strategii pe care le poți adopta pentru a-ți îmbunătăți starea de bine și a privi viața cu mai mult optimism. Trebuie să alegem în mod activ să ne simțim mai plini de speranță și să facem din aceasta un obicei zilnic.
Experiențele dificile ne fac mai încrezători. Psihologii au observat că, de fapt, momentele dificile îi ajută pe oameni să devină încrezători că vor veni și zile mai bune. „Majoritatea oamenilor intervievaţi spun că și-au găsit speranța prin intermediul experiențelor disperate și triste – speranța a devenit ceva la care au învățat să ajungă în vremurile întunecate”, explică Bernadette Russell, autoarea cărții „Cum să ai speranță”. Aceasta susține în cartea ei că trebuie să înveți să cauți lumina și să găsești binele în oameni și circumstanțe. „Speranța poate fi combustibilul necesar pentru a merge mai departe cu viața ta”.
Practică recunoștința. Începe-ți ziua reflectând asupra lucrurilor pentru care ești recunoscător. Aprecierea pentru lucrurile mici din viață poate aduce o perspectivă mai pozitivă.
Renunță la trecut. Există un motiv pentru care multora dintre noi ne este greu să avem speranță atunci când vizualizăm un viitor ideal. Suntem fixați pe trecut și asta se întâmplă pentru că avem memorie. Tendința noastră înnăscută de a acorda atenție pericolului ne poate ține blocați doar pe ceea ce ar putea merge prost în planurile noastre de a crea un viitor mai bun. Provocarea este să-ți reamintești că trecutul nu există decât în mintea ta, iar viitorul, doar în imaginația ta. Dar viitorul ne oferă ceva în plus față de trecut – alegerea.
Construiește relații pozitive. Relațiile sănătoase cu familia și prietenii joacă un rol crucial în fericirea ta. Investește timp în legăturile cu cei dragi.
Dezvoltă-ți abilitățile de gestionare a stresului. Identifică sursele de stres și învață tehnici pentru a le gestiona eficient.
Vizualizează un viitor mai bun! Pentru a avea mai multă speranță în viitor, un început bun este stabilirea unei practici de vizualizare. Acest lucru este diferit de visarea inactivă prin faptul că implică crearea unui ritual zilnic, în mod ideal ca parte a rutinei de dimineață, prin care să-ți imaginezi cum îți poți schimba viața în bine. Vizualizarea este importantă pentru că, dacă visele există doar în mintea ta, ele tind să se epuizeze. Dacă ai, în schimb, o reprezentare vizuală a ceea ce dorești să realizezi, acest lucru îți oferă un stimulent ca să-ți amintești ceea ce dorești cu adevărat.
Fii conștient de prezent. Trăiește în prezent și bucură-te de momentele pe care le ai acum. Uneori, simplitatea este cheia fericirii.
Stabilește un obiectiv pentru a te simți mai optimistă! Dacă te simți fără speranță și copleșită de o problemă aparent insurmontabilă, găsirea unui scop te poate ajuta oferind un alt focus minții tale. Gândește-te la ceva ce ți-ai dorit dintotdeauna să faci – nu trebuie să fie ceva epic, cum ar fi să urci pe Everest, și nici ceva care să te coste mult. Poate fi orice: să citești o carte pe săptămână, să începi să faci sport, să-ți redecorezi odaia sau orice altă parte a casei. Important este să alegi ceva care te entuziasmează, ceva ce aștepți cu nerăbdare să faci, în fiecare zi. (Click pentru femei)
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com