Sfera umanitară rămâne cea mai importantă pentru conducerea raionului Herţa

magav_octav

magav_octavDomnul Octavian Magas, într-adevăr, nu are nevoie de prezentare, deoarece a activat în diverse perioade în posturi-cheie ale executivului raionului Herţa. Recent, jurnalistul român Vasile Bâcu, redactor-şef al ziarului „Gazeta de Herţa”, i-a solicitat un interviu domnului Magas, prim-locţiitor al şefului Administraţiei Raionale Herţa despre metodele de administrare a vieţii socio-economice a raionului.

— Dle Octavian, cum vă simţiţi în această perioadă grea pentru economia ţării, coordonând un domeniu atât de important, dar şi… costisitor?

— Având în vedere faptul că raionul nostru obţine un procent important de finanţare din Bugetul de stat, într-adevăr, domeniul e destul de costisitor. Banii trebuie cheltuiţi cu economie. În pofida tuturor greutăţilor, putem menţiona faptul că în sfera bugetară nu avem datorii la salarii, nu s-au redus nici sporurile pentru diverse activităţi suplimentare, cum ar fi în pedagogie, de exemplu, plata pentru diriginţii de clasă, controlarea caietelor ş.a.

— Nu atât de demult în şcoli a răsunat primul clopoţel. A început un nou an de învăţământ. Care sunt momentele deosebite în comparaţie cu prima zi de toamnă a anului trecut?

— Anul acesta şi-au ocupat locurile în bănci 4.210 elevi – cu 57 copii mai puţin decât anul trecut, avem 16 copii din familii de refugiaţi, care au fost repartizaţi la ŞM Herţa, deoarece nu cunosc limba română. Un moment deosebit a fost pregătirea şcolilor către noul an de învăţământ. Vreau să subliniez faptul că şcolile au fost pregătite foarte bine, în primul rând datorită părinţilor şi colectivelor pedagogice, care au luat asupra lor această sarcină, din buget fiind repartizate doar 73 mii grivne pentru procurarea vopselelor. În numele conducerii raionului şi a Secţiei de învăţământ ţin să le mulţumesc tuturor celor, care în aceste timpuri grele au jertfit, poate, de la propriii copii şi au ajutat şcolile, adică, toţi copiii. Vara aceasta am reuşit să achităm o mare parte din datoriile anilor trecuţi pentru diverse servicii, materiale ş.a. – au fost transferate la diverşi agenţi economici 1,5 milioane grivne, ne-au mai rămas circa 250 mii ca să achităm toate datoriile din diferite perioade.

— Iarna bate la uşă şi, se pare, va fi o iarnă grea, nu numai din punct de vedere climateric. Cum sunt pregătite instituţiile bugetare pentru sezonul de încălzire, mai ales, şcolile?

— Avem pregătite lemne şi aproape întreg volumul necesar de cărbune. Acolo unde avem cazangerii cu gaz, pregătim variante de alternativă.

— Sfera învăţământului în raionul Herţa întotdeauna a fost o oază a românismului. Care e situaţia la ora actuală, când pe această temă deseori se speculează prin diverse declaraţii în mass-media?

— În raion avem 30 de şcoli şi 6 instituţii preşcolare. Din ele doar două sunt cu limba ucraineană de predare – în centrul raional şi cea din Mamorniţa, unde majoritatea populaţiei sunt ucraineni. În rest, procesul de învăţământ, adunările, activitatea extraşcolară se desfăşoară în limba română. Niciodată nu s-a înaintat la ordinea zilei deschiderea unor şcoli mixte. Studiem şi limba de stat, stimăm ţara în care trăim, dar nu ne pierdem identitatea de români.

Interlocutor: Vasile BÂCU

Добавить комментарий