Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Tradiții și obiceiuri

urari-de-Sfintii-Arhangheli-Mihail-si-Gavril

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt prăznuiți în fiecare an pe 8 noiembrie (stil nou) şi pe 21 noiembrie (stil vechi). În aceeași zi, credincioşii ortodocşi sărbătoresc toţi îngerii, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, numele sărbătorii fiind Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. În jurul acestei sărbători atât de importantă în calendarul ortodox există o listă lungă de tradiții și superstiții, multe dintre ele păstrate și respectate de sute de ani.

Potrivit credinței ortodoxe, cei doi Arhangheli, purtători de sabie ca simbol al biruinței, sunt conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost cel care i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Astfel, el este asociat revelaţiei divine, dar şi milosteniei şi îndurării. El este arhanghelul – mesager, cel prin intermediul căruia divinitatea transmite veşti şi mesaje omenirii, dar şi cel care patronează Paradisul. El transmite oamenilor, prin graţia divină, inspiraţie, intuiţie şi harul clarviziunii. În ebraică, Gavriil înseamnă „Omul lui Dumnezeu”.

Arhanghelul Mihail este protectorul călugărilor. Sfântul Mihail este protectorul armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Supranumit și Apărătorul Credinţei, Sfântul Arhanghel Mihail este cel mai invocat în slujbele bisericești pentru a păzi de război, dar și pentru a obține biruința în cazul unei lupte. Semnificaţia numelui Mihail este „Acela care este ca Dumnezeu”.

Din strămoși s-a transmis și, totodată s-a păstrat în folclorul românesc, că Arhanghelii Mihail și Gavriil sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până în ultima lor zi petrecută în această lume. Mai mult, ei sunt asistenți la Judecata de Apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor.

Tradiții vechi de sute de ani legate de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil

În ziua în care sunt prăznuiți cei doi Arhangheli are loc o slujbă religioasă, iar după ceremonie se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi.

În biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă. Lumânările care se aprind în această zi la biserică sunt considerate adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Se aprind lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste.

Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este totodată un hotar între toamnă și iarnă.

Добавить комментарий