Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, celebrată 21 mai, stil nou, este un moment deosebit de important în calendarul creștin ortodox. Această sărbătoare evocă contribuțiile majore ale acestor sfinți la răspândirea creștinismului.
Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia), iar după moartea tatălui său din 304, a fost proclamat împărat. Istoricii bisericești Eusebiu de Cezareea și Lactanțiu afirmă că înaintea luptei de la Pons Milvius (Podul Șoimului — astăzi Ponte Milvio în Roma) din 28 octombrie 312 contra lui Maxențiu, Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripția „in hoc signo vinces” – „prin acest semn vei învinge”. În timpul nopții, Iisus Hristos i s-a arătat în vis împreună cu semnul crucii și cerându-i să pună semnul crucii creștine pe steagurile armatei sale, ca semn protector în luptă. Constantin a ieșit învingător în lupta cu Maxențiu, iar dovadă a credinței sale în ajutorul divin este inscripția de pe Arcul lui Constantin din Roma prin care el mărturisește că a câștigat lupta prin inspirație divină.
În anul 313 Constantin cel Mare a promulgat Edictul de la Milano prin care erau interzise în mod oficial persecuțiile la adresa creștinilor din imperiu și creștinismul devine „religie permisă” alături de altele din imperiu.
Împărăteasa Elena, soția generalului roman Constantinuius Chlorus, este cunoscută ca fiind o femeie foarte credincioasă ce a sprijinit ridicarea a numeroase lăcașuri de cult. Mama lui Constantin, Împărăteasa Elena, s-a remarcat de-a lungul domniei fiului ei drept apărătoare a creștinilor. Ea a plecat, împreună cu o solie oficială trimisă de Împărat, la Ierusalim, pe dealul Golgotei, pentru găsirea sfintei cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, pe care se spune că a și găsit-o. Împărăteasa Elena a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret și multe alte sfinte locașuri. A murit la Roma, în anul 327.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com