La 15 iunie este ziua care ne amintește de plecarea în eternitate a Poetului național al românilor – Mihai Eminescu. Dumnezeu a rânduit în așa fel, că în această zi îl proslăvesc pe Poet și teii în floare. E copacul pe care Mihai Eminescu l-a numit sfânt. Deasupra monumentului lui Eminescu din Cernăuți și-a aplecat ramurile în floare un tei secular. Aceste flori formează nimbul Poetului, lucru sesizat de participanții la momentul festiv de omagiere a lui Mihai Eminescu din anul curent.
Modeste sau cu amploare mai mare, acțiunile de comemorare a lui Mihai Eminescu în orașul unde el l-a avut alături pe marele său dascăl, Aron Pumnul, a învățat la Gimnaziul german și a debutat în literatura română, întotdeauna sunt ca o rugăciune tainică. Or, aici, în nordul Bucovinei Eminescu rămâne mereu o flamură a propășirii naționale, a românismului.
Cu prilejul împlinirii a 134 de ani de la trecerea în nemurire a Poetului neperece al românilor de pretitindeni, la Cernăuți au avut loc mai multe acțiuni de omagiere. Reprezentanți ai conducerii regiunii, Consulatului General al României la Cernăuți, ai societăților național-culturale românești din ținut au depus flori la bustul poetului din curtea Casei lui Aron Pumnul, la monumentul Luceafărului din centrul orașului. În premieră au fost inaugurarea expoziției de exponate de la Muzeul de istorie și etnografie de la Liceul din Iordănești, aduse la Palatul Național al Românilor la inițiativa directorului acestei instituții de învățământ, Vasile Ioneț. De asemenea, tânărul cercetător Vladimir Acatrini a expus o parte din colecția sa personală, de valoare fiind medalia comemorativă „55 ani ai Societății „Arboroasa”. Exponatele au fost apreciate de istoricii Arcadie Moisei și Nicolae Bodnariuc. A fost demonstrat documentarul „Eminescu și Cernăuții”, realizat de regizorul Mihai Grosu, după scenariul scris de Ionel Novac și Vasile Bâcu. Programul artistic a fost susținut de elevi de la Mahala și Iordănești, de eleva Sabrina Jar de la Liceul nr. 6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, de Carolina Jitaru, Sofia Roșca, Natalia Camelia Proțiuc.
Foto Nicolae Hauca
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com