Incertitudinea politicienilor și manipulările cu piața funciară îi fac pe unii fermieri să lichideze fermele de vaci cu lapte de care dispun. La o astfel de constatare a ajuns vicepreședintele Asociației producătorilor de lapte, Ganna Lavreniuk, și a expus-o în cadrul unei emisiuni la Postul de radio „Kolos”. Ea a amintit: cu cinci ani în urmă erau închise fermele mici, acum a venit rândul și celor medii, contribuția cărora în sectorul de producere a laptelui este ponderabilă. „În rezultat s-a redus cantitatea de lapte pentru procesare. Numai în primul semestru al anului 2019 industria de prelucrare a primit zilnic cu 900 tone de lapte mai puțin față de necesități”, a declarat Ganna Lavreniuk. Ea a mai menționat: „Din cauza lipsei de garanții și facilități, fără o bancă agrară, o fermă de lapte-marfă nu este în stare să se asigure cu nutrețurile necesare și fermierii au fost nevoiți să ducă vacile la abator”.
Să ne referim la indicii de bază. În anul 2019 în Ucraina producția de lapte s-a redus catastrofal – până la 9,69 milioane tone sau cu 3,7 la sută. Industria de prelucrare nu a primit 377,1 mii tone din cele planificate. Referindu-se la datele de statistică, Serviciul de presă al Asociației producătorilor de lapte a comunicat că în decursul întregii perioade de independență a Ucrainei sectorul de producere a laptelui demonstrează o scădere a producției, dar numai în 2019 a fost înregistrată o reducere atât de însemnată: colectarea laptelui, pentru prima dată, a fost sub nivelul de 10 milioane tone. Cauza: reducerea șeptelului de vaci mulgătoare.
Cel mai mare indice al reducerii șeptelului de animale a fost înregistrat în gospodăriile private ale populației – cu 4,6 la sută. Reducerea producției de lapte a avut loc în toate regiunile țării. În regiunea Cernăuți, de exemplu, producția de lapte s-a redus cu 20 la sută sau cu 2,8 mii tone, ceea ce pentru cea mai mică regiune din Ucraina este foarte mult. În anul 2020 se așteaptă scăderea în continuare a materiei prime de lapte. Așa că, dacă mai întâlnim la piețele din Cernăuți și în jurul lor gospodine din satele noastre care vând lapte și brânză, înseamnă că vacile n-au dispărut cu totul din gospodăriile individuale ale sătenilor.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com